Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propunere şocantă : limitarea numărului de naşteri la Bruxelles

nasteri.jpg

Propunere şocantă : limitarea numărului de naşteri la Bruxelles

Populatia orasului Bruxelles a crescut cu peste 16% in ultimii zece ani, iar pâna in 2020 alte 250.000 de persoane se vor adauga metropolei. Primarul orasului, raspunzînd unei intrebari capcana privind gestiunea aceastei situatii,  a facut o propunere socanta: limitarea numarului de nasteri in capitala Europei! Aceasta a dat nastere unor dezbateri aprinse si se pare ca i-a adus un prejudiciu de imagine acestui socialist aflat de altfel în campanie electorală.

Socialistul Freddy Thielemans, primarul Bruxelles-ului, emitea aceasta posibila solutie la suprapopularea Bruxelles-ului in cadrul unei dezbateri despre viitorul capitalei begiene (si a Europei). Fara a dori sa stigmatizeze vreo comunitate religioasa, el le confunda aici pe toate :
 
"Aceasta problema o gasim la fel de bine in familiile musulmane, ca si in cele evreiesti sau printre cele crestine », spunea el, cu o nota de diferentiere totusi a familiilor crestine ;
 
Thielemans vorbea din perspectiva edilului: "Este un fapt cunoscut : avem la Bruxelles multe  familii cu 7-8 copii. Ele au nevoie de o locuinta sociala dar aceste locuinte de obicei lipsesc".
 
Dar cum vrea Thielemans, care candideaza din nou pe listele socialiste in alegerile locale din 14 octombrie, sa fie limitat numarul de nasteri? Ei bine, anuntul lui n-a fost urmat de nicio precizare intrucât, enormitatea ideii in sine a avut darul de a soca toata clasa politica bruxelleza.
 
De altfel, purtatorul sau de cuvânt a explicat apoi ca nu se facea referire la vreun proiect concret intrucât subiectul nu intra in competentele primarului.
 
Dar se poate regasi Belgia secolului XXI in cazul Chinei sau al Indiei unde nasterile ilicite se pedepsesc prim amenda sau inchisoare ? Raspunsul este evident nu.
 
Prin urmare , intregul subiect are un aer electoralist si n-a facut decât un zgomot de câteva zile. Densitatea enorma a populatiei in Bruxelles si regiunea bruxelleza ramâne totusi o problema mai ales ca aici somajul nu scade nici in ruptul capului sub pragul alarmant de 20%
 
Femeile şi puterea : o propunere europeană sortită eşecului
 
Viviane Reding, comisar european binecunoscut in România, propune introducerea unor cote obligatorii de femei in functii de conducere. Ideea nu-i apartine neaparat doamnei Reding ci este o veche propunere europeana. De data aceasta insa, cum se vorbeste din ce in ce mai concret despre aceste cote, doamna Reding a avut supriza sa constate ca 9 state membre ale UE se opun...iar Reding insusi s-ar zice ca vizeaza un post in fruntea unei institutii, respectiv a Comisiei Europene.
 
In lunile care urmeaza propunerea va vedea lumina zilei, asta in cazul in care comisareasa nu se descurajeaza. Intr-adevar, când 9 state membre ale UE din 27 isi exprima in scris dezacordul fata de un proiect niciodata formal prezentat, executivul european de obicei renunta la demersul sau.
 
In UE, femeile ocupa acum mai putin de 14% din posturile de conducere, adica ele sint aproape inexistente in functiile de raspundere si in consiliile directoare ale companiilor.
 
Cifrele devin alarmante in Estonia, Italia, Grecia, Irlanda, Cipru, Luxembourg , Ungaria, Malta si Portugalia. Printre acestea gasim tarile ce se opun acum ideii europene care vrea ca pâna in 2020, aproape jumatate din membrii unui consiliu de administratie sa fie femei.
 
Astazi, femeile sint  bine reprezentate doar  la nivelul institutiilor UE care, dorind sa dea un exemplu pozitiv, si-au autoimpus cote de promovare a sexului frumos.
 
Dar daca femeile incompetente vor ajunge intr-o buna zi la fel de usor in posturi de conducere ca si barbatii incompententi, atunci vom fi siguri ca egalitatea intre sexe a fost atinsa, spun cu rautate ziaristii de la Bruxelles.
 
Demersul doamnei Reding, departe de a fi luat in râs ca atare, nu poate totusi sa nu ne duca cu gândul la propria ei ambitie de a-i succeda lui José Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene in 2014.
 
Dar in lipsa unor cote obligatorii, Comisia Europeana spune ca le va lua femeilor 40 de ani pentru ca posturile de conducere sa le apartina in proportie de 40%...