Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Realizare de senzaţie a laboratoarelor CERN

realizare-senzatie-laboratoarelor-cern.jpg

Progres important în studierea antimateriei, în laboratoarele CERN.

Laboratorul european pentru fizica particulelor elementare, CERN, a făcut un pas important înainte în cercetările privind antimateria: timp de peste un sfert de oră, cercetătorii au reuşit să izoleze trei sute de antiatomi de hidrogen, o durată record.

În toamna anului trecut, pentru prima oară, cercetătorii CERN reuşiseră să izoleze doar 38 de antiatomi de hidrogen, timp de o zecime de secundă. Acum, durata experimentului a fost de aproximativ cinci mii de ori mai mare şi CERN speră să o poată prelungi până la o oră, pentru a putea studia mai bine antimateria, opus al materiei, care, în contact cu aceasta se anulează reciproc, producând o cantitate uriaşă de energie.

La formarea universului se crede că antimateria şi materia erau în cantităţi egale, însa nu se explică de ce în prezent cantitatea de antimaterie din Univers este atât de mică în comparaţie cu materia, ceea ce vor şi cercetătorii să afle.

CERN este cel mai mare laborator de cercetare a particulelor elementare din lume, situat în suburbia nord-vestică a Genevei, chiar pe graniţa dintre Elveţia şi Franţa.

Funcţia primară a complexului CERN este de a furniza acceleratoare de particule elementare şi alte tipuri de infrastructuri necesare fizicii particulelor de energii înalte.

La CERN au fost realizate numeroase experimente de diferite tipuri, implicând colaborarea internaţională.