Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Record de căsătorii gay la New York

record-casatorii-gay-new-york.jpg

Peste opt sute de cupluri şi-au spus DA în faţa ofiţerilor Stării Civile din New York, duminică, 24 iulie.

Record de căsătorii duminică, 24 iulie, la New York. În total, 823 de cupluri şi-au spus DA în faţa ofiţerilor Stării Civile. Recordul precedent, de 621 de căsătorii într-o singură zi data din 2003 şi a fost pulverizat. În plus, căsătoriile de duminică au mai avut o particularitate: au fost între persoane gay.

Birourile Stării Civile şi-au deschis porţile la ora opt şi jumătate, dar cuplurile homosexuale stăteau la coadă deja de câteva ore bune. Unii au ajuns înainte de 5 dimineaţa, când în oraş era beznă. Astfel, când soarele a răsărit, trecătorii au putut vedea zeci de oameni stând la coadă, unii îmbrăcaţi de sărbătoare, alţii în culori ţipătoare, sau, dimpotrivă, în blugi şi tricou.

Toate aceste cupluri au vrut să profite de ziua în care a intrat în vigoare în statul New York legea care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Statul New York a devenit duminică în mod oficial cel de-al şaselea stat american care autorizează mariajul gay. Cererea de căsătorii a fost atât de mare, încât primarul Michael Bloomberg se gândise la un moment dat să organizeze o tragere la sorţi. Până la urmă nu a mai fost nevoie, multe cupluri anunţând că se vor căsători în altă zi.

Adoptarea legii a fost însoţită de o polemică lungă, alimentată de adversarii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, unii dintre ei protestând chiar duminică. Primarul Bloomberg a ignorat însă polemica şi a căsătorit pe doi dintre colaboratorii săi chiar în reşedinţa oficială.

 

Explozie a căsătoriilor gay

 

Oraşul New York se pregăteşte în săptămânile următoare pentru o adevărată explozie a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, ceea ce înseamnă afaceri foarte bune pentru hoteluri, restaurante, florării sau firme de catering.

Legea căsătoriilor gay a fost precedată de un alt eveniment fericit pentru comunitatea homosexuală şi anume intrarea în vigoare a măsurii care permite armatei americane să primească homosexuali declaraţi în rândurile sale.

Subiectul a fost puternic dezbătut în societatea americană, multe personalităţi intervenind în favoarea abolirii "tabuu-ului gay" în armată. Unii aleşi, în special republicani se tem însă că acceptarea homosexualilor va dăuna eficacităţii soldaţilor în timpul luptelor.

Prin cele două legi adoptate la nivel federal şi la nivelul New York-ului, Statele Unite fac încă un pas înainte pentru drepturile homosexualilor.

Trebuie ştiut că de-abia acum 20 de ani Organizaţia Mondială a Sănătăţii a retras homosexualitatea de pe lista bolilor mintale, că acum zece ani, doar Olanda a acceptat căsătoria între persoane de acelaşi sex, fiind prima ţară din lume care făcea asta şi că doar acum o lună, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie care promovează egalitatea între indivizi, indiferent de sex. În 76 de ţări ale lumii, homosexualitatea e interzisă şi uneori puternic reprimată.