Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina Margrethe a Danemarcei: „Voi rămâne pe tron până ce voi cădea de pe el”

regina-margrethe-ii-danemarcei.jpg

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei

Regina Margrethe a Danemarcei a serbat luna trecută 40 de ani de când se află în fruntea ţării. Artistă şi fumătoare înveterată, Margrethe a devenit cea mai populară suverană din Europa.

Vasile Damian ne schiţează portretul acestui personaj ieşit din comun:

Margrethe urcă pe tronul Danemarcei pe 14 ianuarie 1972, la nici 31 de ani, devenind astfel prima femeie care preia sceptrul celei mai vechi monarhii europene. Deja mamă a doi băieţi din mariajul cu un francez - devenit între timp prinţul Henrik - Margrethe a devenit patru decenii mai târziu cea mai populară suverană din Europa, în ciuda aerului de bunicuţă pe care şi-l cultivă cu mare atenţie.

Vasile Damian, despre Regina Margrethe a Danemarcei: „Voi rămâne pe tron până ce voi cădea de pe el”

AscultăDownload

Adeptă, ca şi regina Elisabeta a Marii Britanii, a unor pălării excentrice şi a unor ţinute excesiv de colorate, suverana daneză e foarte cunoscută şi pentru numărul impresionant de ţigări pe care le fumează. De altfel, când danezii vor să spună despre cineva că fumează mult, spun „fumează ca regina Margrethe”.

Intelectuală poliglotă, suverana daneză este şi o artistă recunoscută. A confecţionat costume şi decoruri pentru numeroase spectacole şi filme, iar desenele şi picturile ei - adesea abstracte - sunt expuse în mari muzee şi galerii din Danemarca şi din străinătate. Apreciată şi pentru că a ştiut să modernizeze o monarhie ce tindea să se închisteze, Margrethe a adaptat-o evoluţiei societăţii în care trăieşte lumea de azi. Numai aşa se explică faptul că opt danezi din zece se declară favorabili monarhiei. Totodată însă, o majoritate din compatrioţii ei şi-ar dori ca Margrethe să abdice în următorul deceniu în favoarea fiului ei cel mare, Frederick. Decisă să nu iasă însă la pensie prea devreme, suverana şi-a avertizat supuşii: „voi rămâne pe tron până ce voi cădea de pe el”.