Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE) vă invită să sărbătoriţi Ziua Europei

p0027400133.jpg

Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE) vă invită să sărbătoriţi Ziua Europei

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 12 mai 2012, între orele 14:00 şi 18:00, la Plaza România, în Rotondă. La deschiderea oficială a evenimentului, alături de domnul Niculae Idu, şeful RCE, şi-au anunţat participarea ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene. Momentul de deschidere va avea loc începând cu orele 14:00.

Manifestările prilejuite de celebrarea Zilei Europei vor continua până la ora 18:00 cu un spectacol inedit oferit atât de artişti consacraţi, cât şi de tineri care se pregătesc pentru o carieră în acest domeniu. Astfel, sub sloganul “Unitate în diversitate” şi în nota dată de Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii, alături de tenorul Antonio Furnari (Asociaţia Italienilor din România) şi Corala Nicolae Oancea, vor urca pe scenă elevi ai Liceului de coregrafie “Floria Capsali”, ai Liceului Teoretic Bulgar "Hristo Botev" şi ai Şcolii cu clasele I-VIII nr. 45 “Titu Maiorescu”. Acestora li se vor alătura copiii de la Clubul de Muzică şi Dans Contrapunct, Şcoala Copiilor, Şcoala de Dans Performers, Şcoala de Dans Irlandez Stay Sha, precum şi artiştii de la Uniunea Elenă din România, Asociaţia Culturală Ellas, Formaţia DUO ZWEI (Forumul Democrat al Germanilor din România), Formaţia cultural-artistică “Karaševska Zora” (Uniunea Croaţilor din România), Ansamblul “Ciubcik” (Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România), Ansamblul "Zorea" (Uniunea Ucrainenilor în România).

În zona standurilor institutelor culturale, participanţii vor putea beneficia de ateliere de improvizaţie, cursuri de limbi străine oferite de Centrul de Limbi Străine Ariel, Casa Schiller şi Uniunea Elenă din România, sesiuni de informare europeană, precum şi de promovare a culturii şi istoriei diferitelor state membre UE, prin intermediul materialelor puse la dispoziţie de ambasadele şi institutele culturale în cadrul acestor standuri. Expoziţia de desene dedicată Zilei Europei va fi deschisă toată ziua.

Într-un spaţiu special amenajat pentru ei, copiii vor putea colora şi se vor putea juca alături de membrii Asociaţiei Noi Orizonturi, vor primi cadouri şi premii şi vor putea bea limonadă delicioasă oferită de Asociaţia Beneva.

Spectatorii prezenţi pot participa şi la diverse concursuri de cunoştinţe pe teme europene şi vor fi răsplătiţi cu premii atractive.

Partenerii media ai evenimentului sunt: RFI România, Adevărul Holding, Metropotam, Ziare.com, 24-Fun.

 

Persoane de contact:

Alina Burcă, Event Coordinator, Chelgate Public Affairs & Public Relations,

M: +40 (0)731-551648, E-mail: adg@chelgate.com

 

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România reprezintă Comisia Europeană în România şi asigură un flux eficient de informaţii între aceasta şi cetăţenii şi autorităţile României. Viziunea Reprezentanței este aceea a unei Românii europene atât prin calitatea sa de stat membru, cât şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în construcţia europeană. Misiunea RCE este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

 

Ziua Europei – 9 mai

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.


Ceea ce ministrul francez a propus a fost crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

Prin urmare, totul a început în acea zi. Iată de ce liderii UE, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, în 1985, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.