Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rețelele de socializare şi blogurile, cele mai riscante pentru siguranţa copiilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Este concluzia unui studiu prezentat de Comisia Europeană care scoate în evidenţă punctele forte și slăbiciunile programelor de control parental. Au fost analizate 26 de instrumente de control parental pentru computere personale, 3 pentru console de jocuri și 2 pentru telefoane mobile. Potrivit studiului, software-ul existent este util pentru filtrarea conținutului online pentru adulți, însă există în continuarea cel puțin 20 % șanse ca site-uri al căror conținut nu este adecvat pentru copii să poată trece prin filtrele programelor.

Este vorba în special de pagini de internet care îi încurajează pe tineri să își facă singuri rău cum ar fi site-urile care promovează anorexia, sinuciderea și automutilarea.

În același timp însă, alte site-uri destinate copiilor sunt blocate. Doar câteva dintre instrumentele disponibile sunt capabile să filtreze conținutul web 2.0 (cum ar fi rețelele de socializare, forumurile și blogurile), să blocheze mesageria instantanee, protocoalele de chat sau să filtreze listele de contacte.

Reprezentantul Comisiei Europene, Jonathan Todd, spune că "studiul arată că o bună parte din programele informatice testate (84 %)  permit părinților să blocheze accesul la anumite site-uri internet. Părinţii interesaţi pot consulta aceste programe online pentru a vedea cât sunt de eficiente şi cum funcţionează.

Oricum, studiul arată ca aceste programe sunt mai puțin eficiente în ceea ce privește filtrarea așa-numitului „conținut web 2.0”, cum ar fi site-urile rețelelor de socializare sau blogurile.

În afară de aceasta, numai câteva dintre produsele aflate pe piață sunt capabile să filtreze conținutul web accesat prin intermediul telefoanelor mobile sau al consolelor de jocuri, în vreme ce, în Europa, un copil din patru se conectează la internet prin intermediul acestor dispozitive" atrage atenţia Jonathan Todd.

Potrivit studiului, doar un sfert dintre părinți utilizează instrumentele de control parental. Realizatorii cercetării au constatat că există diferenţe semnificative la acest capitol între statele membre: de exemplu în Marea Britanie peste jumătate din părinţi folosesc asftel de programe de control în timp ce în România doar 9 procente.

Să mai spunem că în cadrul programului "Un internet mai sigur", Comisia va continua să finanțeze câte o evaluare a programelor de control parental la fiecare 6 luni până la sfârșitul anului viitor  și va monitoriza  progresele înregistrate.