Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RFI România sărbătoreşte 20 de ani

“Tânăr vreau mereu să fiu / Să trăiesc aşa cum ştiu / Ca la 20 de ani”  - sau ce se întâmplă într-o redacţie când aniversează 20 de ani de existenţă pe piaţa media din România.

Deşi în ordinea firească a lucrurilor vârsta de 20 de ani nu reprezintă, de fapt, prima schimbare de “prefix”, împlinirea a doua decenii de viaţă este, de facto, prima schimbare majoră în viaţă şi dezvoltarea unei entităţi. În cazul nostru, entitatea este redacţia RFI România, iar acest articol se doreşte a fi o trecere în revistă a dezvoltării din ultimele două decenii şi, în acelaşi timp, un contract asumat pentru viitor. În prezentul document, entitatea RFI România va fi denumită “Noi”.

 

Odată am fost copii

 

Ne-am născut sub numele de botez Radio Delta pe 21 ianuarie 1991. Lucram atunci pe benzi de magnetofon şi înregistram interviuri pe casete audio. (Mai ţineţi minte cum arată o casetă? Dar primele tarabe din pasaj de la Universitate unde se vindea muzica fără drepturi de autor?). Am început exclusiv cu radio şi am crescut ajungând astăzi să fim prezenţi pe frecvenţe FM în cinci oraşe mari din România şi Republica Moldova. Apoi am stabilit parteneriate prin intermediul cărora programele noastre sunt preluate şi retransmise de peste 50 de alte posturi de radio. Cum am reuşit?

 

De mici am avut un singur scop: corectitudinea jurnalistică. Am fost – şi continuăm să fim – ataşaţi valorilor care definesc profesia noastră. Am oferit publicului ştiri pe parcursul a 13 ore de program zilnic în limba română si 11 in franceză. Dar am ales să nu ne limităm doar la stricta prezentare a evenimentelor actuale. Ne-am propus să le analizăm, să le descifrăm, să le întoarcem pe toate părţile şi să despicăm firul în 16 (nu în 4) pentru a putea înţelege pe deplin impactul acelor momente pe care le denumim “ştiri”.

 

Suntem un radio profesionist, ataşat de jurnalismul serios, care oferă informaţiile şi analiza necesare pentru a înţelege ce se întâmplă în lume şi pentru a putea lua decizii” declara recent Genevieve Goëtzinger, directoarea RFI. Şi suntem profesionişti pentru că aşa am ales. De când eram copii.

 

Am crescut. Inevitabil.

 

Fireşte că şi noi am fost sortiţi creşterii. E natural ca orice entitate, fie ea şi redacţia noastră, să se dezvolte atâta timp cât există în această lume. Am crescut odată cu România, am trăit împreună cu întreaga societate schimbările tumultuoase postdecembriste. Am fost în mijlocul transformărilor economice, sociale şi politice. Am fost veseli, am fost şi trişti în unele momente. Ne-am confruntat cu probleme şi am căutat să le găsim rezolvare.

 

Ceea ce ne bucură astăzi este că putem fi mândri de dezvoltarea noastră. Ne-am întărit profilul unui post de radio de ştiri internaţionale, devenind filială a RFI, unul dintre cele mai mari posturi de radio internationale.  Am introdus emisiuni noi care acoperă actualitatea naţională, europeană şi internaţională. Am reuşit să ne consolidăm poziţia pe piaţa media şi să fim priviţi drept un reper independent şi o sursă de informaţii de încredere.

 

Echipa noastră a câştigat numeroase premii: „Reporter European” (Andreea Orosz), premiul Clubului Român de Presă pentru talk-show („Punerea pe gă̂nduri” cu Dragoş Ghitulete), premiul Jurnalistul European al Anului 2010 (Luca Niculescu), numeroase distincţii pentru Matei Vişniec, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi contemporani. Avem redactii la Bucuresti si la Paris, iar reţeaua noastră de corespondenţi în cele mai mari capitale ale lumii este printre cele mai importante din România.

 

Adulţi. Responsabili. Moderni.

 

La 20 de ani ne propunem un singur lucru: Să Nu Ne Oprim! Unii poate vor fi deranjaţi, alţii (sperăm cei mai mulţi) poate se vor bucura. Indiferent de proporţia reacţiilor la acest anunţ noi... tot nu ne vom opri. Suntem conştienţi că respectul faţă de valorile profesiei ne-a adus unde suntem astăzi şi nu vom renunţa la el.

 

Şi la noi a sosit momentul să ne mutăm într-o nouă casă, aşa că la 20 de ani am decis să inaugurăm şi un nou sediu, mai mare şi mai funcţional. Din noua casă vom fi în continuare prezenţi pe undele radio. Dar nu numai...

 

Vom continua să ne dezvoltăm pe platforme multimedia. Dacă citiţi acest document vă aflaţi inevitabil pe noul nostru site. Suntem mândri de el, sincer! E mult mai accesibil şi mult mai dinamic. Găsiţi aici atât articole, cât şi înregistrări audio şi video – depinde de cum preferaţi să accesaţi informaţiile puse la dispoziţie de noi.

 

Pentru cei care sunt mai toată ziua pe drumuri, dar nu vor să rateze expertiza noastră jurnalistică am creat şi site-ul dedicat special terminalelor mobile. Diferite aplicaţii facilitează accesul şi pe iPhone şi iPad. Podcast-urile noastre pot fi folosite cu uşurinţă şi pot fi ascultate pe orice mp3-player. Dar iarăşi nu ne vom opri!

 

În viitorul apropiat vom lansa un nou concept de interacţiune pe reţelele de socializare. Vom începe să producem în format multimedia conţinut exclusiv online. Vom mai umbla şi la structura site-ului pentru ca dumneavostra împreună cu noi să putem fi şi mai mândri de el! Vă promitem că de idei nu ducem lipsă şi mai promitem că le vom pune şi în practică!

 

Acum însă...

 

...nu vrem să credeţi că am început acest articol cu versurile Voltaj doar ca să daţi “click” şi să ne creştem traficul. În ton cu “Mai ia o bere / Şi înc-o bere / Iubeşte acum sau uită / Acum viaţa e frumoasă” - noi ne vom aniversa şi vom petrece împreună cu dumneavoastră, publicul nostru, şi cu prietenii noştri de-a lungul acestor 20 de ani.

 

Vom închina un pahar în cinstea dumneavoastră şi în cinstea noastră. Şi, dacă doriţi să ne faceţi un cadou, atunci să ştiţi că ne dorim un singur lucru: să rămâneţi publicul nostru fidel aşa cum noi vă vom rămâne fideli dumneavoastră.

 

La mulţi ani RFI România!

                                                                                                          Redacţia RFI România