Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Roma pride”, la Paris

Sute de persoane au participat sâmbătă, la Paris, la un miting festiv pentru demnitatea şi drepturile romilor. Denumit "Roma Pride", acest eveniment, care se derulează pentru prima dată în Franţa şi în mai multe ţări europene, are ca scop prezentarea culturii romilor, dar şi să denunţe "rasismul şi discriminarea", potrivit organizatorilor.

 

Cu această ocazie, organizatorii, între care figurează SOS Racisme şi Uniunea Franceză a Asociaţiilor Ţigăneşti (UFAT), au cerut "respectarea pentru toţi europenii a libertăţii de circulaţie", "recunoaşterea caravanei ca locuinţă" şi "respectarea liberei circulaţii" pentru nomazi.

La sfârşitul lui septembrie, Human Rights Watch (HRW) a denunţat faptul că autorităţile franceze expulzează în număr mare romii originari din Europa de Est aflaţi pe teritoriul Franţei, cerând Comisiei Europene (CE) să "examineze cu atenţie" această politică de expulzare.

CE a dat Franţei un ultimatum, în urmă cu un an, să acorde atenţie caracterului abuziv al politicilor sale, sub pedeapsa unor eventuale sancţiuni în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Prima ediţie a Roma Pride s-a desfăşurat simultan în mai multe ţări europene, precum Norvegia, România, Italia, Bulgaria şi Danemarca.

De remarcat că în Bulgaria, la Sofia, a fost organizat şi un marş împotriva romilor. Peste 2.000 de militanţi naţionalişti au cerut măsuri de urgenţă împotriva "criminalităţii rome", pe fondul intensificării tensiunilor etnice după incidentele grave de la 24 septembrie din satul Katuniţa, soldate cu un mort.