Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Români din Bruxelles: Radu Magdin, un comunicator român la Bruxelles

radu-magdin-1.jpg

Radu Magdin, un comunicator român la Bruxelles. Foto: Arhiva personală

Radu Magdin, strateg în comunicare politică, se află la Bruxelles din anul 2007. El a fost unul dintre cei mai cunoscuţi ataşaţi de presă ai Parlamentului European şi şi-a format o reţea profesională importantă la Bruxelles. Şi-a început cariera în România, ca ziarist şi  diplomat, apoi a venit la Bruxelles, unde  a fost ofiţer de presă al familiei politice social-democrate din Parlamentul European, apoi manager de comunicare al reţelei EurActiv şi al Google. Radu Magdin este jurist şi are un master în drept comunitar şi unul în studii de securitate realizate la Universitatea din Bucureşti.

Timp de câteva luni, el a fost şi preşedintele Clubului UE România, asociaţia fondată în 2003 pentru a crea o legătură între cetăţenii români şi structurile europene. După o frumoasă carieră la Bruxelles, Radu Magdin a ales să se întoarcă în România.

În 2007 eurodeputaţi români social-democraţi îşi alegeau un ofiţer de presă în persoana tânărului de doar 25 de ani Radu Magdin, fost ziarist la Agerpres: «Am venit la 1 mai 2007 aici şi m-a adus autobuzul de la aeroport, chiar la Schumann. Şi când am coborât m-am pomenit faţă în faţă chiar cu Comisia Europeană, alături de 70 kg de bagaje, căci mă mutam de la Bucureşti la Bruxelles... Şi-n momentul respectiv mi-am zis: Uau! O să-mi placă aici!».

Atmosfera din Parlamentul European, unde Radu a lucrat până în 2010, i-a fost extrem de favorabilă. Cu toate că relaţiile profesionale nu erau mereu uşoare în mediul complex al acestei instituţii, el a păstrat o impresie extrem de bună: «A fost pentru prima dată când am avut mai mulţi şefi deodată. Lucrând pentru o întreagă delegaţie parlamentară, a trebuit practic să încerc să mă mulez pe personalitatea fiecăruia, să încerc să lucrez cu fiecare dintre ei şi cu cabinetele lor, dar a fost foarte, foarte bine. Cred că acea experienţă m-a pregătit foarte mult pentru viaţă. Au fost şi suficiente "momente Kodak", asta categoric! A fost o perioadă extrem de incitantă şi cu multă veselie, şi cu mult stres, dar dincolo de acest lucru cred că cel mai mult în perioada respectivă a însemnat capitolul relaţii interumane şi raportarea la România

Radu spune că nu şi-a imaginat nimic despre Bruxelles înainte să poposească aici, întrucât îi place «să dea o şansă realităţii», dar iată ce impresie îi face acum acest mediu, după cinci ani: «Pot spune că în general stau foarte bine cu moralul, sunt foarte entuziast, cred că se vede şi după cât de repede vorbesc… În general, pe mine, de exemplu, nu mă afectează vremea. Deci din start putem bifa o chestie care pentru multă lume este sacrosanctă: nu le place Bruxelles pentru că plouă mereu. Cu mine s-a rezolvat această secţiune: e ok, nu mă deranjează. Iar în rest, cred că cel mai important lucru în viaţa profesională este să vezi şi o provocare, să vezi că există un potenţial, să vezi că poţi face lucrurile într-un mod diferit. Cât timp simţi că poţi face lucrurile în mod diferit, nu-i nicio problemă să rămâi în acea slujbă. Cât timp ai acea provocare…»

Relaţia lui Radu cu presa română a evoluat pe parcursul celor trei ani petrecuţi la Parlamentul European. De unde la început Radu mărturiseşte că a avut dificultăţi în a-i înţelege pe ziarişti,  pe parcurs totul s-a aşezat la locul potrivit. Astăzi, corpul ziariştilor români de la Bruxelles îl consideră pe Radu Magdin drept o persoană de referinţă în comunicarea europeană. Iar când a înţeles că Parlamentul European îl învăţase tot ce se putea învăţa, Radu Magdin s-a gândit să testeze şi comunicarea în sectorul privat, motiv pentru care a integrat echipa de la EurActiv.

Această platformă de comunicare europeană prin excelenţă, cu ramificaţii în mai multe state ale UE , i-a deschis alte perspective. Dar după un an petrecut în mediul cosmopolit, dar şi oarecum rigid al unei companii belgiene cu pretenţii internaţionale, a venit momentul următor: «Am văzut pe site-ul google jobs poziţia de la Google şi am plecat în mod instant. Şi-am fost foarte surprins să văd mai întâi că m-au sunat. Sigur, aveam un cv foarte reuşit, dar oraşul ăsta este plin de oameni bine pregătiţi. Şi apoi am fost surprins că au mers interviurile foarte repede. Cred că tocmai faptul că am schimbat foarte multe slujbe şi că ei m-au privit ca foarte adaptabil a contribuit la selecţia mea într-un final

Ca angajat la Google, în calitate de manager în domeniul politicilor europene, alte perspective de carieră i s-au deschis lui Radu care a început, în mod  paradoxal poate, să vadă mai limpede situaţia lăsată în urmă, în România: « M-am uitat cu atenţie la generaţia cu un deceniu mai mică ca mine, deci cei care au acum între 20 şi 30 de ani. Ei au o altfel de inteligenţă. Pe lângă faptul că cei care sunt pregătiţi, sunt foarte bine pregătiţi pe domeniul lor, au o anumită inteligenţă socială, pragmatică zic eu, mai mare decât generaţia noastră. Această audienţă nu va putea fi mobilizată nici în această toamnă şi nici în 2014 sau ulterior decât de oameni care ştiu să vorbească pe limba lor, de oameni care spun lucrurilor pe bune, oameni care sunt pragmatici.»

Bruxelles i-a adus o experienţă şi o satisfacţie profesională lui Radu Magdin, dar toate lucrurile au un sfârşit: «În momentul în care simţi că ai învăţat mai tot sau că nu poţi depăşi anumite bariere, în momentul respectiv cred că merită să faci un pas nu înapoi, ci în lateral, şi să mergi pe altă cale încercând să ai o nouă provocare, să reuşeşti să faci lucrurile din ce în ce mai bine. Din punctul acesta de vedere, traseul de la Bruxelles nu m-a dezamăgit deloc până acum, ci am făcut la momentul potrivit câte un pas lateral şi am mers pe altă cale. Acum sunt gata să fac din nou un pas în lateral şi să mă întorc înapoi în ţară.»

Anunţul întoarcerii sale în România a venit pe neaşteptate pentru prieteni şi colaboratori, dar iată şi explicaţia: «Am mai multe oferte profesionale, cel mai mult însă mă interesează o implicare în socio-politică. Nu ştiu încă dacă va fi chiar un partid politic. Eu sunt un tip foarte direct: am fost la un moment dat, având în vedere c-am lucrat pentru familia social-democrată, am fost o perioadă şi  membru de partid. De doi ani nu m-a mai interesat acest lucru - de când sunt în sectorul privat. Şi acum m-am uitat cu atenţie la scena politică românească şi aştept să văd oameni care să-mi placă şi aştept să văd oameni care să facă un pas în faţă. Cred că vor fi mai mulţi oameni care vor face acest pas.»

În fine, Radu Madgin crede că vocaţia sa este legată de strategie politică şi de comunicare politică, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Dar să nu fi ales această carieră, ce altă profesie i s-ar fi potrivit?

«Greu de spus… Cred că dacă n-aş fi făcut asta, aş fi fost o persoană mai normală şi mi-ar fi plăcut să fiu arheolog. Cred că dacă mă năşteam vreun britanic bogat, m-aş fi dus probabil la studii la cine ştie ce universitate prestigioasă şi ulterior aş fi lucrat pentru British Museum prin Egipt sau prin altă parte. Deci cred că dimensiunea exploratorie a firii mele este cea determinantă…»

* Radu Magdin mai este în prezent, pentru încă două săptămâni, manager de politici europene la Google. Opiniile sale nu reprezintă opiniile companiei, acestea fiind exprimate în calitate de persoană privată.

Români din Bruxelles VIII: Radu Magdin, un comunicator român la Bruxelles