Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii epileptici, ruşinaţi de boala lor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Jumătate din românii bolnavi de epilepsie îşi ascund boala sau nu o tratează corespunzător, arată rapoartele Asociației Pacienţilor cu Epilepsie din România. Această boală afectează aproximativ 200.000 de pacienţi români. Medicii cred că, în realitate, numărul lor este de cel puţin două ori mai mare.

De frică de a nu fi stigmatizaţi de societate, multi români afectaţi de această maledie îşi ascund afecţiunea şi în acelşi timp nu o tratează corect, spun medicii.

Între 50 şi 60% dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani, însă o criză unică, accidentală, poate să apară la 5% din populaţie, susţin specialiştii. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, în cazul bebeluşilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente şi deloc periculoase.

Aproximativ 68% din totalul pacienţilor cu eplilesie sunt pensionaţi pe caz de boală, conform datelor statistice.

Epilepsia afectează peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, un om din 100 suferind de această boală, conform datelor statistice.

Maladia numită epilepsie reuneşte, de fapt, câteva zeci de sindroame cu cauze, manifestări și evoluţii diferite. Una dintre cele mai grave forme este sindromul Dravet, în al cărui tratament sunt necesare mai multe medicamente, unele, pentru moment, inaccesibile în România.