Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sancţiuni mai aspre pentru studenţii şi liceenii francezi

universitatea-pariziana.jpg

Sancţiuni mai aspre pentru studenţii şi liceenii francezi

Pe elevii de colegiu şi pe liceenii francezi îi aşteaptă la toamnă un nou arsenal de măsuri destinate să-i "cuminţească". În urma dorinţei exprimate săptămâna trecută de preşedintele Nicolas Sarkozy de a înăspri măsurile împotriva tinerilor recalcitranţi, duminică a fost publicat în monitorul oficial un decret referitor la această decizie.

6 tipuri de sancţiuni sunt reţinute. Ele vor trebui să fie integrate până la începerea noului an şcolar în regulamentele interioare ale şcolilor franceze. Avertisment, blam, măsură de responsabilizare, excludere temporară din clasă, apoi din şcoală. Şase măsuri din care însă doar una face valuri şi anume "măsura de responsabilizare". Ea se poate descrie ca o sarcină de interes general pe care elevul va trebui s-o îndeplinească automat în cazul în care e găsit vinovat de "violenţe verbale, fizice sau de alte acte grave".

Acest decret publicat duminică în jurnalul oficial fusese respins anul trecut de Consiliul Superior al Educaţiei care reuneşte profesori, liceeni, părinţi, studenţi şi colectivităţi teritoriale. Instanţa contestă în particular caracterul automat al procedurii disciplinare în cazul unor violenţe verbale. Avizul CSE este consultativ, iată de ce ministerul educaţiei, după avizul preşedintelui, a putut totuşi introduce noile dispoziţii.

În optica guvernului, prin această "măsură de responsabilizare" se caută evitarea excluziunii elevului. Ea constituie deci o alternativă cu vocaţie educativă. Sancţiunea îl va obliga deci pe elev sau licean "să participe, în afara orelor de curs, la activităţi de solidaritate, culturale sau de formare în scopuri educative" se poate citi în decretul de aplicare. "Activităţile pot avea loc în incinta şcolii sau în sânul unei asociaţii, a unei colectivităţi teritoriale sau a unui grup ce reuneşte persoane publice sau funcţionari. Măsura de responsabilizare nu va putea depăşi 20 de ore, va trebui să respecte demnitatea elevului iar sănătatea acestuia nu va trebui să fie pusă în pericol."

În afară deci de această măsură care va face cu siguranţă valuri odată ce va intra concret în aplicare, noua serie de sancţiuni aplicabile tinerilor francezi prevede şi excluderea temporară din clasă - maximum 8 zile - caz în care însă elevul va fi mai departe primit în şcoală. Excluderea temporară din unitatea de învăţămând - gradul următor deci pe scara sancţiunilor -nu va putea depăşi nici ea 8 zile - faţă de o lună până acum - o "îndulcire" destinată să evite pierderea prelungită a contactului cu mediul şcolar.

Arsenalul de sancţiuni disciplinare în învăţământul secundar nu fusese revizuit din 1985 încoace. Luând taurul de coarne şi propunând noi măsuri, preşedintele Nicoals Sarkozy doreşte probabil să revină la o promisune făcută mai demult şi anume aceea de a da noţiuni de morală elevilor francezi. La toamnă dealtfel aceştia vor fi obligaţi să înveţe şi să aprofundeze sensul unor devize şi maxime care se predau în şcolile franceze acum o sută de ani.