Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sarkozy pledează pentru un control minim pe net

nicolas-sarkozy.jpg

Preşedintele Nicolas Sarkozy.Reuters

 

Parisul a găzduit marţi, 24 mai, prima ediţie a unei reuniuni la vârf G8 - Internet, care prefaţează de fapt summitul G8 de la Deauville de joi şi vineri. Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, care a avut iniţiativa acestei dezbateri despre rolul Internetului în lumea de astăzi, a pledat pentru instaurarea unui control minim pe web.

Nu este greu de observat că Internetul joacă un rol imens în viaţa noastră a tuturor şi că a devenit un instrument indispensabil al modernităţii. În fiecare secundă sute de milioane de oameni de pe această planetă sunt conectaţi pe web, schimbă informaţii, se exprimă sau efectuează operaţiuni comerciale. Internetul ne-a schimbat practic stilul de viaţă, ceea ce nu înseamnă că el nu reprezintă şi un spaţiu în care navighează teroriştii, pedofilii, mafioţii de tot felul precum şi duşmanii democraţiei.

Nu întâmplător, deci, Nicolas Sarkozy a ţinut să transmită un anumit mesaj celor în mâinile cărora se află Internetul şi dezvoltarea reţelelor virtuale. Şeful statului francez spune: "Nu lăsaţi tehnologia pe care aţi conceput-o să atenteze la dreptul elementar al copiilor de a trăi protejaţi de faptele josnice ale anumitor adulţi...

Nu lăsaţi ca revoluţia pe care aţi lansat-o să vehiculeze răul, fără limită şi fără reţinere.

Nu lăsaţi această revoluţie să devină un instrument în mâinile celor care vor să atenteze la securitatea noastră şi deci la libertatea şi integritatea noastră."

Sunt deci cuvintele lui Nicolas Sarkozy care, deşi se fereşte să ceară introducerea unor reglementări în domeniul Internetului, consideră totuşi că anumite reguli morale şi altele ţinând de dreptul internaţional se cer respectate. Şeful statului francez s-a exprimat practic în faţa tuturor marilor patroni ai Internetului, reprezentându-i pe giganţii acestui domeniu, de la Facebook până la Google trecând prin Microsoft.

Trebuie să reflectăm împreună la viitorul Internetului dar şi al lumii, pentru că lumea de mâine va fi şi mai mult marcată de această tehnologie. Iar sfera politică nu poate rămâne indiferentă la Internet, s-a văzut de altfel în lumea arabă ce rol imens are internetul în vehicularea idealurilor de libertate şi democraţie. Referindu-se la revoluţiile din Tunisia şi Egipt, Nicolas Sarkozy a mai spus:

 "Internetul, această revoluţie care a reuşit să modifice până şi percepţia noastră în materie de timp şi de spaţiu, a jucat un rol determinat în cadrul altor revoluţii... În Tunisia, în Egipt, oameni care nu au avut altă armă decât Internetul au reuşit să răstoarne regimuri total compromise, aceşti oameni au construit baricade virtuale dar manifestaţiile lor au fost reale."

 Discuţiile de la Paris pe tema internetului vor dura două zile, iar concluziile vor fi comunicate la reuniunea G8 de la Deauville. Nu sunt aşteptate mari revelaţii, în acest context, dar Franţa, care asigură în prezent preşedinţia grupului G8 şi a grupului G20, a reuşit să impună deschiderea unui şantier de reflecţie extrem de important.