
Justiţie
Sociologul Mircea Kivu: Pentru tineri, Revoluţia din 1989 e un capitol închis
revolutie-1989.gif

Studiul mai arată că majoritatea românilor consideră că fosta Securitate se face vinovată de crimele din Decembrie 1989.
Împreună cu sociologul Mircea Kivu am analizat la RFI rezultatele publicate joi de IICCMER:
Aş spune în primul rând că nu sunt diferenţe foarte mari: 39% dintre respondenţi spun că Securitatea este principala responsabilă, 31% că Nicolae Ceauşescu, iar 27% - Conducerea Partidului Comunist Român. Pe de altă parte, conducerea PCR însemna Nicolae Ceauşescu.
Ce mi se pare mie însă surprinzător la sondajul acesta este diferenţa mare între felul în care răspund tinerii şi cel în care răspund cei mai vârstnici. În general, se vede că tinerii sunt aproape dezinteresaţi sau au o imagine destul de simplificată despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989.
Spre exemplu, proporţia cea mai mare de oameni care spun că evenimentele de atunci sunt clare se întâlneşte la categoria de vârstă de sub 20 de ani. Aici găsim 39% oameni care spun că da, sunt clare evenimentele. Pe de altă parte, 60% din aceiaşi tineri spun că ori n-au auzit de Stănculescu şi Chiţac (generalii de armată Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamnaţi pentru evenimentele din 1989 – n.red.), ori n-au auzit de condamnările pe care aceştia le-au suferit.
Concluzia este că, mai degrabă, pentru tineri povestea asta e un capitol închis. Un capitol care nu-i prea interesează, lucrurile li se par limpezi deşi nu cunosc detalii...
Un alt fel de a spune că nimeni, niciodată, nu învaţă nimic din istorie
Poate nici nu s-a vrut să se înveţe ceva. Despre Revoluţie – am văzut într-un alt studiu – tinerii ştiu mai degrabă de la rude, de la prieteni, decât de la şcoală. Cât priveşte manualele, există nişte lecţii, dar mult mai puţin decât ar merita. Până la urmă, sunt evenimente care au determinat felul în care trăim noi astăzi.
Două condamnări nu conving pe nimeni
Condamnarea generalilor Stănculescu şi Chiţac se pare că nu a convins foarte multă lume. Iarăşi, mi se pare important că decizia de condamnare apare drept corectă în cea mai mare măsură în rândul persoanelor din segmentul de vârstă 40-59 de ani. Deci a celor care au fost în centrul evenimentelor în 1989. Deci oamenii aceştia consideră corectă condamnarea celor doi. Ceilalţi, care nu au trăit direct evenimentele respective, au păreri mai împărţite.
Lustraţia, deconspirarea colaboratorilor beneficiază de susţinere redusă în rândul respondenţilor. Care ar fi explicaţia?
Vedeţi... a trecut foarte multă vreme, au trecut 22 de ani. Cei mai mulţi dintre exponenţii de vază ai regimului comunist nu mia sunt activi. Răul, cum s-ar spune, s-a întâmplat. A fost comis. Probabil că de asta, pentru multă lume problema nu mai e de actualitate.
Sondajul a fost realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în colaborare cu Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei şi a avut ca teme principale de cercetare revoluţia din decembrie 1989, consecinţele instaurării regimului comunist asupra minorităţilor, proprietăţile confiscate, informarea prin intermediul posturilor de radio străine înainte de 1989 sau influenţa trecutului comunist asupra societăţii de astăzi.