Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Spun DA mariajului gay"

În ajunul organizării la Paris a defilării anuale LGBT – a minorităţilor sexuale - ministrul delegat francez al familiei anunţă că anul viitor o nouă lege va permite mariajele cuplurilor homosexuale. Cupluri care vor avea de asemenea dreptul să adopte copii.

Dacă asociatiile de apărare a drepturilor homosexualilor apreciază această nouă politică, proiectul guvernamental riscă să ridice unele probleme în domeniul dreptului familiei.

"Spun da mariajului gay". Anuntul este făcut de Dominique Bertinotti. Noul ministru delegat al Familiei îsi detaliază proiectul de lege în paginile ziarului Le Parisien căruia i-a acordat un amplu interviu.

Nu trebuie uitat că legalizarea mariajului homosexual figura pe pozitia 31 a listei de 60 de promisiuni electorale ale lui François Hollande.

 Iată deci că odată ales, presedintele socialist se tine de cuvânt. Proiectul de lege în acest sens va fi prezentat în primăvara anului viitor.

Tinând cont că socialistii dispun de majoritatea absolută în parlamentul de la Paris, adoptarea definitivă a textului până în vara lui 2013 nu va pune probleme. Dreptul la mariaj pentru toată lumea - ministrul Bertinotti spune că vrea să fie ministrul "tuturor familiilor" - deschide însă un alt drept, acela de a fonda o familie cu alte cuvinte de a avea copii. In rezumat, peste un an de zile cuplurile homosexuale căsătorite vor putea adopta copii, vor avea deci aceleasi drepturi - dar si îndatoriri - precum cuplurile heterosexuale.

Trebuie spus că o majoritate de francezi sunt favorabili atât mariajului homosexualilor - 63 la sută dintre ei - cât si adoptiilor de copii de către aceste cupluri - 56 de procente. Circa 200 de mii de copii din Franta ar trăi dealtfel déjă astăzi în sânul unor astfel de familii întrucât persoane oficial izolate, singure, pot adopta legal copii si acum.

Prin această "revolutie familială" Franta nu se va evidentia însă. Există déjă 10 tări în lume - majoritatea europene - în care cuplurile de acelasi sex se pot căsători legal: e vorba de Canada, Argentina, Islanda, Norvegia, Suedia, Olanda, Belgia, Spania, Portugalia si Africa de sud.

Lăsând deoparte simbolistica acestei măsuri si opozitia între partizanii mariajului si adversarii săi, noua legislatie ar putea repune însă în cauză întregul drept al familiei.

Într-adevăr, se pune de exemplu întrebarea dacă cuplul - homo- sau heterosexual - să rămâna "unitatea de măsură" a celulei familiale sau dacă nu trebuie să cedeze locul de exemplu unei familii extinse. Filiaţia biologică trebuie să lase locul filiatiei alese, elective? Numărul de "părinti" trebuie să se limiteze la doi sau poate fi extins la trei sau patru persoane? Mai trebuie păstrată legătura între mariaj si filiatie?

Opozantii legii - catolicii dar nu numai ei - se tem de asemenea de un efect domino care să ducă în cele din urmă la legalizarea mamelor purtătoare si de ce nu la o repunere în cauză a legislatiei privind procrearea asistată medical. Fără îndoială că toate aceste întrebări si probleme vor fi puse si vor anima dezbaterea legislativă de anul viitor.

Nu e de mirare că asociatiile catolice integriste au fost primele care s-au mobilizat de îndată ce s-a anuntat intentia guvernului de a legaliza mariajul homosexualilor. Vârf de lance în această luptă s-a plasat deja organizatia Civitas despre care s-a vorbit îndelung toamna trecută cu ocazia unor piese de teatru prezentate la Paris împotriva cărora asociatia si-a manifestat violent ostilitatea.

Astăzi, în combaterea mariajului gay, Civitas utilizează un nou slogan: "Azi mariajul homo, mâine poligamia. Stop!" O mobilizare care va merge crescendo până la discutiile din Parlament, obiectivul fiind de a face presiune asupra episcopatului catolic, considerat de Civitas drept prea "indulgent".

Discursul integristilor catolici ar putea avea un ecou în rândul tinerilor catolici practicanti din Franta care în proportie de aproape 30 la sută au votat la recentele alegeri prezidentiale cu candidata Frontului National, Marine Le Pen, reprezentanta extremei drepte.