Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Steve Jobs, în 1993: "Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu contează prea mult pentru mine"

steve-jobs-how-live-you-die-foto-tedcom.jpg

Steve Jobs, How to Live Before You Die. Foto TED.com

A înfiinţat Apple, l-a transformat într-un cult, iar acum se retrage din funcţia de şef al companiei. Steve Jobs, căci despre el este vorba, în vârstă de doar 56 de ani, este grav bolnav. Apariţiile în public se vor rări, ca şi citatele sale memorabile de la evenimentele Apple şi interviurile date de-a lungul timpului.

E greu să-i spui adio lui Steve Jobs... A schimbat fundamental modul în care omul interacţionează cu tehnologia, dar şi ideile complicate în idei pe înţelesul tuturor. Spusele sale circulă pe internet, citate memorabile: “Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu contează prea mult pentru mine... Important este să adormim seara spunându-ne că am realizat într-adevăr ceva minunat – asta contează cu adevărat” – spunea Steve Jobs într-un interviu pentru Wall Street Journal, în 1993. „Îmi vine să râd văzând câtă atenţie atrage chestia asta cu banii... Este pe departe cel mai puţin valoros lucru care mi s-a întâmplat”, spunea fondatorul Apple în 1985, referindu-se la succesul financiar de 1,4 miliarde de dolari din anul anterior.

Cu o producţie realizată la început în garajul lui Jobs, compania Apple şi computerul ei personal au câştigat cu greu încredere. De ce? Jobs povesteşte cu umor: „Ne-am dus la compania Atari si am spus: Măi, noi avem o chestie extraordinară făcută chiar cu câteva din piesele voastre, ce-aţi zice dacă ne-aţi asigura fondurile? Sau dacă nu, oricum vi-l dăm. Vrem doar s-o facem . Plătiţi-ne salariul, venim să lucrăm pentru voi. Şi au zis nu. Şi atunci ne-am dus la Hewlett Packard care au zis Măi, n-avem nevoie de voi. N-aţi terminat colegiul încă...”.

Întrebat dacă Apple a intrat într-un „război al platformelor” cu Google şi Microsoft, Jobs răspundea, la conferinţa D8 de anul trecut: „Nu ne-am văzut niciodată într-un asemenea război cu Microsoft. Poate de aceea am şi pierdut...

Retragerea lui Steve Jobs n-ar trebui să provoace prea multe schimbări, cel puţin nu pentru moment. Deşi treptată, despărţirea este inevitabilă, pentru că, aşa cum el singur o spune, referindu-se la problemele produselor Apple şi nu numai, „Nu suntem perfecţi”...

“We made the buttons on the screen look so good you’ll want to lick them.” - Despre Mac OS X, în 24 ianuarie 2000

Wall Street Journal: "Ca să fim clari, Jobs, deşi foarte bolnav, este încă în viaţă"

Fanii şi investitorii Apple deplâng retragerea acestei legende a tehnologiei. Dar cine este vizionarul Steve Jobs, cel care a făcut din Apple cea mai valoroasă companie din lume şi ale cărei produse au revoluţionat industria IT? Deşi predă frâiele companiei şi va fi înlocuit în funcţia de director general de Tim Cook, numărul doi în ierarhia firmei, el rămâne preşedinte al consiliului de administraţie, de unde va veghea evoluţia Apple.

Steve Jobs, în vârstă de 56 de ani, se afla în concediu medical din ianuarie, pentru o durată nedeterminată. Cu doi ani în urmă a suferit o grefă de ficat, iar în 2004 a fost diagnosticat cu cancer de pancreas. El a continuat să colaboreze însă la proiectele mari ale companiei. "Am spus întotdeauna că, dacă va veni ziua în care nu-mi voi mai putea îndeplini îndatoririle în calitate de director al Apple, voi fi primul care va spune acest lucru", scrie Jobs, într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie şi "comunităţii Apple". "Din nefericire, această zi a venit. Demisionez deci din funcţia de director general al Apple", a spus Jobs.

Steve Jobs: How to live before you die

Vezi mai multe discursuri pe TED.com

Demisia reprezintă sfrâşitul unei epoci extraordinare, nu doar pentru Apple, ci pentru industria tehnologiei la nivel global", este de părere Walt Mossberg, editor şef pe segmentul IT&C al Wall Street Journal. Jobs este o figură de business istorică al cărei impact a fost resimţit puternic dincolo de limitele companiei din Cupertino, California, şi care a fost copiat la scară largă în alte companii.

"Ca să fim clari, Jobs, deşi foarte bolnav, este încă în viaţă", vrea să ne asigure editorul, menţionând că Jobs intenţionează să rămână la fel de implicat în dezvoltarea de tehnologii şi strategia companiei, de data aceasta în calitate de preşedinte al consiliului de conducere.

Editorialistul Wall Street Journal apreciază că “succesul Steve Jobs se datorează în principal curajului acestuia de a-şi asuma riscuri şi de a nu fi mulţumit cu micile invenţii. De asemenea, toate produsele sale trebuie să fie de cea mai înaltă calitate, Steve Jobs având curajul să renunţe la tehnologii învechite, precum floppy drive-ul.
Viziunea extraordinară şi capacităţile de conducere ale lui Steve au salvat Apple şi au ghidat compania până în poziţia de cea mai inovativă şi valoroasă companie tehnologică din lume
", a declarat Art Levinson, preşedinte al Genentech.

Cu competitori de talia Google, Microsoft sau IBM, Apple a reuşit să rămână independentă şi să domine anumite segmente de piaţă, devenind o emblemă a industriei tehnologiei şi unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume.

În 2010, Steve Jobs s-a situat în topul celor mai influente persoane din lume, realizat de celebra publicaţie Vanity Fair, în urma fondatorului reţelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, şi înaintea fondatorilor Google, Serghei Brin si Larry Page.

Capitalizarea bursieră a producătorului iPhone şi iPad se ridică la 346 de miliarde de dolari. Practic, în acest moment, Apple valorează cât toate băncile din zona euro la un loc. Asta pentru că titlurile unor bănci precum Santander din Spania, BNP Paribas din Franţa, Deutsche Bank din Germania şi UniCredit din Italia au scăzut puternic, în timp ce valoarea de piaţă a Apple a crescut constant datorită succesului unor produse precum iPod, iPhone şi iPad.

De altfel, Apple a pus capăt în trimestrul al doilea al acestui  an dominaţiei de 15 ani a Nokia pe piaţa smartphone, împingând producătorul finlandez până pe locul al treilea, pe locul doi aflandu-se Samsung, potrivit unor rapoarte prezentate la sfârşitul lunii iulie de mai multe companii de cercetare de piaţă.

Anul trecut, Apple a devansat Microsoft pentru a deveni cea mai valoroasă companie din domeniul IT. Mai mult, Apple a devenit, pentru scurt timp, cea mai valoroasă companie din SUA, valoarea de piaţă ajungând la începutul acestei luni la 341,5 miliarde de dolari, uşor peste cea a Exxon, de 341,4 miliarde de dolari.

Unii analişti compară plecarea lui Steve Jobs cu schimbarea de conducere a General Electric din noiembrie 2000. Capitalizarea gigantului GE a scăzut cu 323 miliarde de dolari din 27 noiembrie 2000, când compania a anunţat plecarea lui Jack Welch din poziţia de preşedinte şi director general.

"Pierderea unui vizionar este foarte grea. Este trist, dar nu o surpriză totală. Întrebarea este dacă Apple va avea în continuare viziunea necesară pentru a-şi dezvolta poziţia pe piaţă. Uneori companiile care îşi pierd vizionarul continuă să facă bine ceea ce au mai făcut, dar orice schimbare de paradigmă este mai grea", a arătat un alt analist.

Între timp, fanii Apple şi ai lui Steve Jobs din întreaga lume deplâng pe internet demisia idolului lor, unele mesaje sunând a elogiu. "Steve Jobs a fost un Leonadro da Vinci al epocii în care trăim", a scris scriitorul şi jurnalistul britanic Tony Parsons pe Twitter, potrivit Reuters.

În Asia, unde Jobs are "legiuni de fani" şi Apple se bucură de numeroase produse care imită binecunoscutele computere, telefoane şi tablete ale companiei, sentimentul general al fanilor a fost unul de surpriză, mai ales că anunţul are loc la numai câteva săptămâni înainte de mult-aşteptata lansare a iPhone 5, care ar trebui să aibă loc în toamnă.

Majoritatea fanilor din întreaga lume, din SUA până în Australia, Singapore şi Coreea de Sud, s-au arătat surprinşi de anunţ, dar nu se aşteaptă ca Apple să aibă probleme. Angajaţii companiei au aflat din presă şi discutau miercuri seară ştirea, adunaţi în grupuri în faţa sediului central din San Francisco.

Unele dintre cele mai elogioase comentarii au venit însă de la rivalii din industria tehnologiei. "Cred că geniul său este bine documentat, însă ceea ce uităm este curajul cu care s-a confruntat cu boala. Faptul că a reuşit asemenea succese în asemenea condiţii îi dublează moştenirea", a declarat într-un comunicat directorul general al Sony, Howard Stringer.

O angajată a Samsung, intervievată de Reuters, respinge ideea că plecarea lui Jobs va afecta Apple.

"Apple a câştigat deja o poziţie solidă de emblemă, deci nu cred că i se va întâmpla ceva important din cauza absenţei lui Jobs. Steve Jobs nu este inamicul nostru. Este un veteran şi o personalitate înaltă în acest business", a arătat ea.

Preşedintele Google, Eric Schmidt, prieten apropiat al lui Jobs înainte ca Google să atace Apple pe piaţa comunicaţiilor mobile, a vorbit emoţionat despre plecarea acestuia. "Steve Jobs este cel mai de succes CEO din SUA al ultimilor 25 de ani. A combinat în mod unic o viziune de artist cu una de inginer pentru a construi o companie extraordinară (...) Unul dintre cei mai mari lideri americani din istorie", comentează Schmidt.