Ştrumfii erau nazişti!

strumfii-erau-nazisti.jpg

Un scriitor francez susţine că ştrumfii erau nazişti.

O informaţie mai puţin obişnuită pentru amatorii desenelor animate: celebrii ştrumfi din serialul tv pentru copii erau de fapt nazişti, socialişti şi rasişti! Aşa reiese din ultima carte a sociologului francez Antoine Bueno, "Le Petit Livre Bleu", carte în care autorul susţine că micuţele personaje umanoide albastre sunt "întruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism şi nazism".

Aparent, ştrumfii şi Hitler nu au nimic în comun: ei sunt albaştri, el avea culoare normală, mai puţin atunci când ţinea discursuri şi se înroşea până în vârful urechilor. Ei sunt minusculi şi poartă un fes alb pe cap, el pare impunător şi poartă un chipiu militar nazist. În plus, ei au coadă ca de iepure, el… nu.

Şi totuşi, un sociolog francez vede multe asemănări, nu doar cu naziştii, ci şi cu... comuniştii. Scriitorul susţine că Papa Ştrumf, adică şeful satului în care mişună simpaticele creaturi albastre ar fi de fapt un individ totalitar, un adevărat dictator.

În plus, lipsa proprietăţii private şi economia colectivă îl trimit cu gândul pe scriitor la socialism şi la aşa-numitele cooperative comuniste.

La rândul său, duşmanul ştrumfilor, diabolicul Gargamel ar semăna cu un… evreu, în opinia scriitorului francez. Mai mult, până şi pisica sa ar trimite la evrei, pentru simplul fapt că o cheamă Azrael.

Francezul nu o iartă nici pe Ştrumfiţă, care ar întruchipa după părerea lui, perfecţiunea ariană.

 

Ştrumfii rasişti

 

În opinia sociologului francez, simpaticii ştrumfi nu sunt doar nazişti sau comunişti, ci şi rasişti. Prima serie a benzilor desenate s-a intitulat "Ştrumfii negri". O dovadă de rasism, în opinia scriitorului, care susţine că atunci când erau bolnavi, ştrumfii nu se înroşeau, ci deveneau negri. Şi când devin negri, îşi pierd orice urmă de inteligenţă, devin complet imbecili şi nu mai ştiu să vorbească.

Se pare că aceeaşi părere au avut-o şi editorii americani, care au refuzat la vremea respectivă să publice seria animată, până când creaturile n-au fost recolorate în albastru. De fapt, violet.

Angelici sau diabolici ? Simpatici sau perfizi ? Drăgălaşi sau vicleni ? Depinde cum vrei să priveşti personajele care au făcut deliciul copiilor şi, de ce nu, şi al adulţilor din anii '60 şi până acum…

 
Versiunea audio a textului