Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Numărul creştinilor în lume creşte într-un ritm constant

distributia-crestinilor-glob-foto-pew-forum.jpg

Distribuţia creştinilor pe glob. Foto: Pew Forum

Potrivit unui studiu publicat de institutul de cercetare american Pew Forum, numărul creştinilor în lume creşte într-un ritm constant, dar repartiţia lor geografică a cunoscut schimbări profunde. Creştinii sunt mai numeroşi pe glob decât musulmanii, se mai precizează în respectivul studiu.

Matei Vişniec:

Ziarul catolic La Croix preia, în aceste zile premergătoare Crăciunului, datele acestui studiu de unde rezultă că pe planetă trăiesc 2,2 miliarde de creştini. Jumătate dintre ei sunt catolici, 37% sunt protestanţi şi 12% ortodocşi. Creştinii reprezintă primul grup religios de pe planetă, pe locul al doilea situându-se musulmanii.

În ultima sută de ani, numărul creştinilor s-a triplat, ca şi populaţia planetei de altfel. La începutul secolului al XX-lea, în Europa trăiau 66% dintre creştinii planetei. Între timp însă, numărul creştinilor a înregistrat un progres spectaculos în... Africa. Dacă în 1910 numărul creştinilor de pe continentul african era de aproximativ 8 milioane, acum el este de 516 milioane. În Etiopia, de exemplu, trăiesc 52 de milioane de creştini. Numărul lor continuă să crească, într-un ritm ceva mai mic, şi în Asia şi în zona Pacificului, unde trăiesc 285 de milioane de creştini. Doar în Filipine trăiesc 76 de milioane de creştini, iar China numără 67 de milioane de creştini, mai mult decât are Germania (58 de milioane).

În privinţa repartiţiei geografice a celor care cred în Dumnezeu şi în Isus, studiul evocat mai sus semnalează că mulţi creştini trăiesc acum foarte departe de spaţiile istorice în care s-a născut religia lor. Nigeria numără acum de două ori mai mulţi protestanţi decât Germania. În Africa de Nord, numărul creştinilor este în scădere, în prezent ei ar fi cam 13 milioane şi se confruntă cu numeroase persecuţii.

Dacă ne referim doar la catolicii europeni, Italia este pe primul loc ca număr, după care urmează Franţa, cu 38 de milioane de catolici.

Matei Vişniec: În secolul XX, numărul creştinilor a înregistrat un progres spectaculos în Africa