Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Telefoane cu încărcător comun

Peste doar câteva luni telefoanele mobile din UE vor avea încărcător comun. Standardul pentru un astfel de încărcător unic este gata astfel încât primele modele vor fi lansate pe piaţă în cel mai scurt timp, au anunţat agenţiile europene de standardizare.

Ideea unui încărcător unci pentru telefoanele mobile era lansată în urmă cu doi ani de Comisia Europeană. În 2009, Executivul Comunitar reuşea să-i convingă pe principalii producători de telefoane mobile să asigure compatibilitatea încărcătoarelor pe baza unui conector micro USB.

A fost semnat un acord  între industria de profil şi Comisia Europeană astfel încât măsura urma să fie implementată fără a mai necesare schimbări legislative.
Printre companiile care îşi vor adapta încărcătoarele pentru piaţa europeană se numără Motorola, Nokia, Samsung şi Sony Ericsson.

Din prudenţă, Comisia Europeană a cerut atunci organismelor europene de resort crearea unor standarde pentru astfel de încărcătoare astfel încât pe piaţă să ajungă un produs bun.

Acum aceste standarde sunt gata iar producătorii de telefonie mobilă se vor apuca de treabă. Fostul comisar Gunter Verheugen, în mandatul căruia s-a semnat acordul, îşi exprima speranţa ca aceste standarde să fie aplicate pe plan global, nu doar la nivel comunitar.

Ceea ce ar avea un efect benefic asupra mediului înconjurător în condiţiile în care încărcătoare speciale pentru fiecare tip de telefon lasă anual mii de tone de deşeuri. Gunter Verheugen, fost comisar, spunea la semnarea acordului că "mă bucur foarte mult că industria de profil a ajuns la un acord care va simplifica în mod semnificativ viața consumatorilor.

Aceștia își vor putea încărca telefoanele mobile oriunde, utilizând noul încărcător comun. În plus, acordul va reduce în mod semnificativ deșeurile electronice, deoarece consumatorii nu vor mai fi nevoiți să arunce încărcătoarele atunci când cumpără telefoane noi. De asemenea, sunt extrem de încântat că s-a ajuns la această soluție pe baza autoreglementării.  Prin urmare, Comisia nu consideră că ar fi necesară o inițiativă legislativă.


În final, cei care vor beneficia de pe urma acestor încărcătoare unice sunt consumatorii. Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să îşi schimbe şi încărcătorul de fiecare dată când vor avea un tip nou de telefon şi vor avea certitudinea că sunt şi mai rezistente.