Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Test reuşit pentru un nou medicament contra A1H1

fapt-divers-17-august-a1h1-20090817080634.jpg

Virusul A/H1N1.(Foto: Goldsmith et Balish / AFP)

În prezent, pentru a face faţă pandemiei de gripă porcina, se foloseşte Tamiflu, medicamentul antigripal capabil să lupte contra gripei A/N1H1, produs de firma elveţiană Roche. Săptămâna trecută, laboratoarele farmaceutice japoneze au anunțat că au pus la punct un nou medicament eficace contra virusului, un medicament care poate rivaliza anul viitor cu faimosul Tamiflu.

Laboratoarele elveţiene şi Tamiflu, până în prezent considerat unicul remediu contra pandemiei de gripă porcină, pot începe a-și face griji. Hegemonia lor este pusă sub semnul întrebării de către laboratorul japonez Daiichi Sankyo, primul care a anunţat rezultate clinice concludente pentru un medicament capabil de a ataca virusul gripei A/H1N1.

Medicamentul are două nume: «laninamivir» sau «CS-8958» și a fost testat timp de cinci zile pe un eșantion de o mie de pacienți japonezi. Conform creatorilor săi, molecula, apropiată de Tamiflu, prezintă o eficacitate cel puţin egală cu cea a faimosului concurent elveţian.

«CS-8958» va fi chiar mai eficace pentru copii, un segment privilegiat de virus, dar la care Tamiflu este prea puțin adaptat. Laboratorul Daiichi Sankyo este așadar, primul care are rezultate promițătoare, într-un domeniu foarte competitiv unde mizele medicale şi financiare sunt enorme.

Roche produce în prezent Tamiflu cu un ritm de maxim 4 miliarde de capsule pe an, iar cererea creşte datorită ritmului alert al pandemiei. «CS-8958» va putea fi comercializat în primăvara lui 2010.