Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia

Bugetul dezastruos al Televiziunii Române îşi arată efectele: posturile  TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia. Mediafax scrie că emisiuni ale TVR Cultural vor fi preluate de TVR 2 şi TVR 3. Toate acestea conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

 

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, în şedinţa de vineri, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice. Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru şi Comisia de experţi subsecventă acestuia, care au elaborat programul de redresare economică a Televiziunii Române, structura existentă a TVR generează "confuzie şi o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficienţă şi din punct de vedere creator, cât şi din punct de vedere al necesarului de producţie".

De asemenea, existenţa unui număr foarte mare de direcţii (7) şi mai ales a unui număr foarte mare de departamente (25) a condus la un număr foarte mare de funcţii de conducere şi implicit la costuri salariale foarte mari. S-a constatat că cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei niveluri de subordonare: unul către redacţia din care făceau parte, al doilea către departamentul din care făcea parte redacţia şi ultimul (în acest moment fără importanţă), faţă de directorul de canal ă cel care ar trebui să poarte responsabilitatea materialelor care intră pe post.

În consecinţă a fost propusă şi aprobată o nouă structură cu 5 direcţii, 10 departamente cu serviciile şi birourile aferente. Această structură este bazată pe fluxuri de producţie şi pe fluxuri economice reale şi simplificate în aşa fel încât cei care solicită producţia şi o difuzează controlează efectiv şi costurile.

În această nouă structură vor înceta emisia canalele TVR Info, TVR Cultural - a cărei misiune va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3. De asemenea, misiunea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcţia Ştiri.

Canalele rămase vor trebui să fie în acord cu misiunea publică a Societăţii Române de Televiziune şi cu cerinţele actuale ale publicului din România, cât şi cu nevoia de a reaşeza costurile, în aşa fel încât în următorii 7,5 ani, SRTv să-şi poată achita datoriile existente (de 133 milioane de euro) fără să mai acumuleze, în această perioadă, altele.

TVR 1 va avea ca misiune satisfacerea exigenţelor unui public telespectator complex, prin realizarea şi difuzarea de programe de genuri diferite, ai căror parametrii îi reprezintă calitatea, diversitatea şi respectarea pluralismului. TVR1 va fi axat în proporţie de 90% pe prezentarea în mod obiectiv şi imparţial a realităţilor vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, pe asigurarea informării corecte a cetăţenilor asupra vieţii politice, economice şi sociale, promovarea valorilor culturale universale şi româneşti şi ale minorităţilor naţionale.

Totodată, TVR 1 va păstra titlurile valoroase cu care publicul este familiar, dar va include şi emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.

De asemenea, principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00. Totodată, emisiunea "Ora de business" va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informaţie. Vor rămâne în grilă emisiunile culturale "Profesioniştii", "Garantat 100%" şi "Universul credinţei", cărora li se adaugă un spaţiu de documentar. Harta emisiunilor informative (jurnal şi talk-show) se întregeşte pe TVR 1 cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii şi cu o emisiune despre alte sporturi în afară de fotbal. Divertismentul păstrează spaţiile existente la TVR 1 (vineri seara, sâmbătă după-amiaza şi seara, duminică după-amiaza), TVR 1 urmând să difuzeze filme în fiecare seara, din cele deja contractate.

Pe de altă parte, TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ ca alternativă la oferta generalistă a TVR1.

TVR 2 Cultural va fi axat cu precădere pe cultură şi educaţie. Noua viziune va include difuzarea de informaţii culturale, de filme, de piese de teatru, concerte etc. româneşti consacrate, dar şi producţii ale tinerilor creatori independenţi.

Prin planul de măsuri propus şi aprobat de CA, cheltuielile viitoare ale SRTv vor fi de 5.107.774 euro/ lună, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.471.430 euro/ lună vor putea fi direcţionaţi către plata datoriilor, ce vor putea fi acoperite integral în 7,5 ani.