Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Twitter în 2011: Mesaje cu impact

foto-reuters.jpg

Primăvara arabă pe twitter. Foto: Reuters

În 2011, Twitter a contribuit la mobilizarea protestatarilor din lumea arabă şi occidentală, a anunţat înlăturarea sau decesul unor dictatori, a marcat debutul Pontificatului pe o reţea de socializare şi a contribuit într-o anumită măsură chiar şi la modificarea preţului aurului.

Cele mai importante evenimente ale anului s-au reflectat în mesajele de maximum 140 de caractere postate pe twitter, scrie Mediafax. Iată o selecţie a şase dintre cele mai importante mesaje:

  • Occupy Wall Street, mişcarea ce a afectat numeroase oraşe din Statele Unite, a avut drept catalizator, printre altele, mesajul „17 septembrie. Wall Street. Aduceţi corturi”.

  • Primăvara arabă a beneficiat la rândul său de sprijin pe reţeaua de socializare. În Egipt, utilizatorul Alyouka, un student, a fost prima persoană care a menţionat manifestaţia din 25 ianuarie de la Cairo.

  • Raidul american lansat în luna mai împotriva complexului din Pakistan al lui Osama bin Laden este un alt moment reflectat pe twitter. Cu câteva ore înainte ca preşedintele Barack Obama să anunţe uciderea liderului reţelei Al-Qaida, Sohaiib Athar scria, fără să ştie ce se întâmplă de fapt: „Elicoptere survolează Abbottabad la ora 1:00. Este un eveniment rar”.

  • Anul 2011 pe twitter a marcat şi lansarea unui cont al Papei Benedict al XVI-lea, în luna iunie. Mesajul a fost transmis de pe un iPad: „Dragi prieteni, tocmai am lansat http://t.co/fVHpS9y. Lăudat fie Domnul! Mă rog pentru voi, vă binecuvântez, Benedictus al XVI-lea”.

  • Presa de specialitate a susţinut, în luna august, că un comentariu postat de economistul Nouriel Roubini a contribuit la scăderea cotaţiei aurului. „Cu cât eşti mai sus, cu atât mai cruntă e căderea. Aurul este o bulă hiperbolizată ce nu va mai dura mult timp”, a scris Roubini. La câteva ore după declaraţia economistului, cotaţia aurului a căzut cu circa 90 dolari în câteva minute.

  • Tot pe Twitter a fost confirmată şi moartea fostului dictator libian Muammar Gaddafi, în octombrie. Utilizatorul Malik Al Abdeh a scris: „Primul care scrie despre acest lucru din surse de la faţa locului şi pot confirma: Gaddafi este mort”.

Twitter numără în prezent peste 100 de milioane de utilizatori activi şi procesează 230 de milioane de mesaje pe zi, precizează Mediafax.