Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE luptă pentru drepturile homosexualilor

drepturile-homosexualilor-casatorie.jpg

Insignă "Marriage is a civil right"

Anul trecut, Portugalia, Argentina şi Mexico City au legiferat căsătoriile homosexuale. Totuşi, un proiect de lege lituanian prevede sancţionarea „promovării publice a relaţiilor homosexuale”.

Deputaţii europeni critică proiectul de lege lituanian care propune sancţionarea promovării publice a relaţiilor homosexuale.

Proiectul prevede sancţionarea „promovării publice a relaţiilor homosexuale" cu o amendă între 580 şi 2.900 de euro. „Modificările ar putea incrimina aproape orice mesaj, caracterizare sau informaţie cu caracter public privind homosexualitatea”, subliniază un raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale, prezentat membrilor Parlamentului European în noiembrie anul trecut.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Infracţiunilor Administrative prevede sancţionarea cu o amendă între 580 si 2.900 de euro. Îngrijoraţi de situaţie, deputaţii europeni au făcut apel la parlamentul lituanian pentru a respinge proiectul de lege care ar pedepsi „promovarea publică a relaţiilor homosexuale”. În plus, „minorii ar trebui să poată accesa liber informaţii despre homosexualitate”, se menţionează în rezoluţia propusă de deputaţii europeni.La citirea rezoluţiei a luat cuvântul şi vice-președintele Comisiei Europene, Viviane Reding.

De asemenea, preşedinta Lituaniei, fost comisar european, a denunţat la rândul ei proiectele de lege homofobe ca fiind „dăunătoare pentru cetăţenii lituanieni şi imaginea ţării”.

Parlamentul European consideră că propunerile de amendamente sunt contrare constituției lituaniene, o părere de asemenea exprimată de ministrul lituanian al justiţiei.

 
Magazin european cu Andreea Pietroşel