Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: Mai puţină birocraţie în cercetare

Comisia Europeană simplifică regulile pentru accesarea de fonduri în domeniul cercetării - inovării. Miza acestor schimbări: reducerea birocraţiei. De aceste măsuri ar urma să se bucure în special cercetătorii și întreprinderile mici şi mijlocii.

Comisia Europeană a adoptat trei măsuri concrete pentru reducerea birocraţiei. Astfel, se asigură în primul rând o mai mare flexibilitate în ceea ce privește modul în care sunt calculate cheltuielile cu personalul. Măsura dă posibilitatea beneficiarilor de granturi europene pentru cercetare să poată aplica metodele lor obişnuite de contabilitate atunci când solicită rambursarea cheltuielilor medii cu personalul.

Ei nu vor mai fi nevoiți să creeze întregi sisteme paralele de contabilitate doar pentru acest scop. O altă măsură îi vizează pe proprietarii de IMM-uri, ale căror salarii nu sunt înregistrate oficial în conturile lor. Aceştia vor putea beneficia acum de rambursări prin intermediul unor plăţi forfetare, pentru contribuţia lor la activitatea desfășurată în cadrul proiectelor de cercetare.

Totodată, Executivul Comunitar a stabilit ca un nou grup director format din înalţi funcţionari provenind din toate departamentele Comisiei şi din agenţiile implicate să elimine neconcordanţele în materie de aplicare a normelor privind finanţarea cercetării.

Efectele acestor măsuri se vor resimţi în scurt timp în activitatea celor dornici să acceseze granturi pentru cercetare, explică Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul pentru cercetare, inovare și știință.

"Trebuie să-l înlocuim pe Kafka cu bunul simţ. Avem nevoie de reguli simple şi clare care să fie aplicate cu rigurozitate şi constant. Schimbările anunţate acum cu siguranţă vor salva milioane de euro şi vor asigura o  mai eficientă  cheltuire a banilor daţi de contribuabili.

Aceştia vor fi folosiţi  pentru rezultate mai bune în domeniul cercetării, ceea ce va duce la noi servicii şi produse. Niciuna din aceste schimbări nu va afecta controlul fondurilor europene.

Din experienţă vă pot spune că există un principiu care arată că regulile simple sunt mai uşor de respectat iar abuzurile mai uşor de detectat".

Măsurile adoptate de Comisia Europeană vor intra imediat în vigoare. În acest fel, Executivul comunitar  speră ca UE să devină mai atractivă şi mai accesibilă pentru cercetătorii de vârf şi companiile cele mai inovatoare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Comisarul pentru inovare este convins că simplificarea formalităților birocratice va permite miilor de cercetători care beneficiază de finanţare europeană  să economisească timp şi efort şi să-și concentreze eforturile asupra activității lor principale.