Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un apartament de 3,4 milioane de euro pentru un director de bancă

christian-clausen-poate-ar-fi-trebuit-sa-raman-intr-un-apartament-inchiriat-foto-reuters.jpg

Christian Clausen: Poate ar fi trebuit să rămân într-un apartament închiriat... Foto: Reuters

Presa din Suedia şi Finlanda vuieşte pe marginea unui scandal legat de o decizie controversată a celei mai mari bănci nordice, NORDEA, care în plină criză a decis să cumpere un apartament de 3,4 milioane de euro pentru directorul băncii, Christian Clausen, în timp ce 2000 mii de angajaţi ai unităţii sunt concediaţi în această perioadă. Dincolo de reacţii la nivelul societăţii civile, Ministrul suedez de finanţe a intervenit cu o declaraţie surprinzătoare: oficialul i-a încurajat pe clienţii NORDEA să se mute la alte bănci...

Corespondentul RFI în Finlanda, Denisa Udroiu:

Un apartament de 250 mp poate părea mare pentru un jurnalist, dar nu şi pentru directorul celei mai mari bănci europene, care consideră normală cumpărarea unui apartament în Östermalm, districtul luxos al Stockholm-ului, pentru circa 3,4 milioane de euro, sumă ce include şi renovarea. „Oamenii trebuie să locuiască undeva”, spune şi preşedintele finlandez al consiliului de administraţie Nordea, Björn Wahlroos. Declaraţia a făcut valuri în ultimele săptămâni, fiind preluată atât de presa finlandeză, cât şi de cea suedeză, ţări în care operează banca Nordea.

Statul suedez este co-acţionar al băncii, iar presa a cerut explicaţii guvernului. Cum e posibil ca statul să accepte o asemenea cheltuială, când banca dă afară mii de persoane, atât în Finlanda, cât şi în Suedia? Ministrul suedez de finanţe, Anders Borg, a dat un răspuns cu totul neaşteptat: el a îndemnat clienţii nemulţumiţi ai băncii să se mute la alte instituţii bancare mai responsabile...

Pentru mulţi, această afacere nu a făcut decât să submineze încrederea în Nordea. Directorul băncii, Christian Clausen, care s-a trezit pe neaşteptate în mijlocul unei furtuni, a recunoscut în presa suedeză că banca suedeză nu ar fi trebuit să cumpere apartamentul, ci să continue să închirieze pentru el unul. Deşi s-a declarat tulburat de valul de proteste, el nu a precizat dacă ar fi putut să îşi cumpere singur un apartament, din propriul salariu. Potrivit presei suedeze, directorul Clausen are asigurate condiţii de invidiat după pensionare: el ar primi în continuare jumătate din salariu.

Nordea este cea mai mare instituţie bancară nordică şi a cincea bancă europeană, funcţionând în nouă ţări - ţările nordice, Polonia, Rusia, ţările baltice – şi având 11 milioane de clienţi. Peste jumătate din populaţia Finlandei este clientă a acestei bănci.

 
Denisa Udroiu, despre scandalul Nordea