Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un sfert din populaţia lumii a dat mită în ultimul an

barometer-cover-medium.jpg

Raportul Transparency International

Studiul Transparency International arată că, în Uniunea Europeană, lituanienii au dat mită cel mai mult, anul trecut.

O persoană din patru a dat mită în ultimele 12 luni, la nivel mondial. Iată ce arată studiul Transparency International, dat publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva corupţiei.

România stă în continuare prost la acest capitol. Proporţia românilor care spun că au dat mită în ultimul an se ridică la 28 %.

În Uniunea Europeană doar Lituania, cu 34%, depăşeşte această cifră. Este un rezultat al situaţiei economice din ţară”, spune Laura Ştefan, coordonator de programe la Societatea Academică din România. Specialistul precizează că politicile europene în domeniu sunt implementate însă importante sunt şi acţiunile în zona de prevenţie a cazurilor de mică-corupţie.

Cel mai mult se dă mită în Africa sub-sahariană: o persoană din două afirmă că a trebuit să dea bani pentru a beneficia de un serviciu public sau a rezolva o problemă sau a evita o procedură.

Corupţie ridicată este şi în ţările din Orientul Mijlociu şi statele ex-sovietice. Aici peste o treime din persoanele intervievate au afirmat că au dat mită. În America de Sud şi în ţările din Balcani în jur de 20 % iar în Turcia 11 %. Elevii buni sunt Europa Occidentală şi America de Nord unde doar 5 % din persoanele intervievate au afirmat că au dat mită.

 
Andreea Pietroşel în dialog cu Laura Ştefan, coordonator de programe la Societatea Academică din România