Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


VIDEO Noua campanie Benetton înfurie Vaticanul

campania-benetton-milano-barack-obama-hu-jintao-foto-benetton.jpg

Campania Benetton, la Milano, cu Barack Obama şi Hu Jintao. Foto: Benetton

O nouă campanie Benetton iscă ample controverse în Uniunea Europeană şi nu numai. Campania intitulată UNHATE – Fără ură îi prezintă în fotomontaje pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy sărutând-o pe gură pe Angela Merkel, pe liderul american Barack Obama sărutându-l pe liderul chinez, Hu Jintao, sau pe preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez.

Un alt fotomontaj dezvăluie sărutul dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Liderii Coreei de Nord şi de Sud au şi ei locul lor în campanie.

În aceeaşi ipostază a fost prezentat şi Papa Benedict al XVI-lea, împreună cu imamul egiptean sunit Ahmed el Tayye din Cairo - imagine ce a şocat şi a provocat reacţii vehemente din partea Vaticanului, care condamnă „lipsa profundă de respect”.

Această campanie arată o lipsă profundă de respect pentru Papă, o ofensă adusă sentimentelor credincioşilor, o demonstraţie clară a felului în care publicitatea poate încălca legile de bază ale respectului pentru oameni”, a declarat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

VEZI AICI IMAGINILE RĂMASE ÎN CAMPANIE

După ce Vaticanul a anunţat joi că va lua măsuri legale împotriva tuturor celor ce vor prezenta imaginile, compania italiană Benetton a decis să retragă din campanie fotomontajul ce-l are în prim-plan pe Suveranul Pontif.

Şi Casa Albă „dezaprobă” folosirea imaginii preşedintelui Obama.

Sursa de inspiraţie pentru aceste fotomontaje ar fi „sărutul prietenesc pe care l-au schimbat, la vremea lor, Brejnev şi Hoenecker", a explicat Alessandro Benetton, vicepreşedintele grupului Benetton, cunoscut pentru campaniile sale controversate care, în trecut, au inclus o călugăriţă sărutând un preot sau părinţi ce îşi plâng fiul care moare de SIDA.

 

Andreea Orosz, în dialog cu Cosmin Alexandru, consultant în branding