Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


VIDEO Principele Radu: „Ziua Naţională ar trebui sărbătorită pe 10 Mai”

principele-radu-studioul-rfi-foto-rfi-romania.jpg

Principele Radu, în studioul RFI. Foto: RFI Romania

Ziua Naţională a României ar trebui sărbătorită pe 10 Mai, şi nu pe 1 Decembrie, susţine la RFI principele Radu al României. El apreciază că românii au nevoie de o zi naţională care să le ofere „confort identitar” şi regăsire de sine.

Iată cum explică principele Radu opţiunea sa:

O dată pe an, fiecare dintre noi ne sărbătorim ziua de naştere. Şi acea zi ne găseşte uneori dezuniţi, alteori bolnavi, uneori obosiţi, alteori plini de speranţă. De aceea, cred că Ziua Naţională, aşa cum 1 Decembrie nu este, ar trebui să fie ziua de naştere a naţiunii române, a statului român, aşa cum în cea mai mare parte a statelor moderne ale lumii se întâmplă. Ori această zi nu este 1 Decembrie, această zi este 10 Mai. Şi cred că unul din motivele pentru care ziua aceasta trebuie să rămână puternică, o zi definitorie pentru fiecare dintre noi, este următorul risc: ce se întâmplă cu o naţiune care are o perioadă de dezechilibru, de criză, de lipsă de regăsire de sine, de identitate, de speranţă, de respectabilitate?

Atunci are nevoie de o zi naţională care să-i ofere confort identitar, psihologic, sufletesc, care să îi confere o garanţie. Ori, din păcate, această glorioasă zi a Unirii Mari – pentru că e, probabil, cel mai mare deziderat pe care Ţările Române l-au avut de-a lungul istoriei lor -, nu oferă. Asta pentru că anii în care un stat, o naţiune, îşi adaugă la sine teritoriul sau îl pierde nu sunt zile relevante pentru Ziua Naţională.

Basarabia nu mai este parte a României

De exemplu, dacă un cinic ar privi mai atent această zi, v-ar spune că n-ar avea de ce să o sărbătorim, pentru că între timp am pierdut o parte din ce am câştigat atunci, Basarabia nu este la România. Nu este nici un motiv de sărbătoare, de bucurie, în continuare suntem cu o parte din ţară ciuntită. La fel, cine spune că unirea Moldovei cu Ţara Românească nu a fost un moment care a pus bazele statului român modern de astăzi? Cine poate să spună că acea zi nu este şi ea tot atât de importantă?

Ziua de 10 Mai are o multiplă semnificaţie. În primul rând, independenţa României a fost consfinţită şi a devenit publică prin proclamaţia principelui Carol I la 10 Mai 1877. În al doilea rând, 10 Mai 1866 este ziua urcării în scaunul domnesc a principelui Carol I. În al treilea rând, la 10 Mai 1877 s-a realizat, practic, unirea Principatelor cu Dobrogea.

Mai mult, marţi, Senatul a constatat adoptarea tacită a unei propuneri legislative care prevede declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională. Iniţiatorii proiectului sunt mai mulţi membri PDL. Propunerea va fi transmisă Camerei Deputaţilor, aceasta fiind cameră decizională în acest caz.