Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vinurile preşedinţiei franceze, scoase la licitaţie

vinurile-presedintiei-franceze-scoase-licitatie.jpg

Palatul Elysée scoate la licitaţie o parte din sticlele sale de vin.

Palatul Elysée, sediul preşedinţiei franceze, scoate la vânzare o parte din sticlele sale de vin. Licitaţia a început joi seară şi continuă vineri după-amiază, o vânzare foarte mediatizată, atât pentru calitatea unora dintre vinurile scoase la licitaţie, cât şi pentru simbolistica acestei premiere pentru un palat prezidenţial.

1.200 de sticle de vin, dintr-un total de 12 mii, adică 10% din pivniţa palatului prezidenţial francez, sunt scoase la licitaţie. Cele mai multe dintre ele vor lua drumul exilului, vor fi scoase din ţară de clienţi străini extrem de bogaţi: asiatici, americani şi ruşi sunt prezenţi în masă la această vânzare extrem de mediatizată.

Estimările sticlelor merg de la 20 la 2.500 de euro şi se bazează pe cele ale unei vânzări clasice de vinuri, adică nu ţin seama de provenienţa sticlelor. Or acest factor riscă să îngreuneze preţurile finale foarte mult. Cea mai scumpă estimare se situează între 2.200 şi 2.500 de euro, e vorba de o sticlă de Bordeaux-Château Petrus, din 1990. Cea mai veche sticlă este un Bordeaux, château Latour din 1936.

Dacă cele mai multe sticle sunt din regiunea Bordeaux sau din Burgundia, s-a încercat scoaterea la licitaţie a unor stcle reprezentative din toate regiunile viticole. Există deci la licitaţie şi vin alsacian, vin de pe malurile Loarei sau vin din valea Rhonului.

Toate aceste vinuri au fost servite însă la mesele diverşilor preşedinţi francezi, iar unele dintre ele au însoţit momente istorice ale Franţei, de unde şi o simbolistică şi mai mare. Dar şi un debut de polemică. Un celebru proprietar şi negustor de vinuri din centrul Franţei i-a scris lui François Hollande, denunţând faptul că "patrimoniul ţării se răspândeşte la miliardarii din lumea întreagă". Palatul Elysée afirmă însă că face acest gest şi din motive de economie. Cu o parte din suma recoltată joi şi vineri se va reînnoi prin autofinanţare pivniţa preşedinţiei, iar excedentul va fi vărsat bugetului de stat. Toate sticlele scoase la licitaţie vor purta o etichetă rotundă, menţionând provenienţa lor, adică "Palatul Elysée" şi data vânzării.