Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizită contestată a Papei în Marea Britanie

papa-20100917080156.jpg

Papa Benedict al XVI-lea, la Glasgow. REUTERS/Phil Noble

Papa Benedict al XVI-lea și-a început vizita în Marea Britanie pe fondul unei contestări puternice a suveranului Pontif din partea unor cercuri seculare și religioase. Debutul vizitei a fost umbrit și de o declarație a unui cardinal din anturajul papal cu privire la “ateismul agresiv” din Marea Britanie. În interviu, Cardinalul Kasper a afirmat că atunci când se dă jos din avion la aeroportul Heathrow are impresia că a descins în lumea a treia.

Papa Benedict al XVI-lea a fost întâmpinat la aeroport de Prințul consort Philip după care a fost primit în audiență de Regina Elisabeta a II-a în cadrul primei vizite papale din ultimii 28 de ani din Marea Britanie.

Întrebat despre protestele care au marcat vizita sa, nu doar din partea unor organizații ateiste, dar și din partea unor personalități protestante radicale, Papa a spus că în Marea Britanie există o tradiție anti-catolică, dar și una de mare toleranță.

Pe lângă aceste proteste, vizita a mai fost umbrită și de declarațiile unuia dintre principalii consilieri ai suveranului pontif, Cardinalul Walter Kasper. Acesta a declarat într-un interviu acordat revistei germane Focus că nu l-a însoțit pe Papa Benedict în vizita sa, citând printre motive “noul ateism agresiv din Anglia”.

În cadrul aceluiași interviu, Cardinalul Kasper a afirmat că atunci când se dă jos din avion al aeroportul Heathrow are impresia că a descins în lumea a treia.

Aparatul de relații publice al Suveranului Pontif a fost nevoit să încerce să repare această gafă, explicând că Walter Kasper se referea la multiculturalismul societății britanice și că oricum cardinalul este prea bolnav ca să se deplaseze în această vizită.

Dar chiar dacă momentul ales de cardinal pentru a-și enunța vederile despre societatea britanică nu a fost tocmai bine ales, el are totuși o anumită justificare. Omul de știință Richard Dawkins, unul dintre principalii reprezentanți ai ateismului militant la care se referea cardinalul Kasper, nu a ezitat să exprime vederi extrem de critice la adresa vizitei Papei.

“Domnule Ratzinger, a spus Dawkins referindu-se la numele laic al Papei, în calitate de cap al celei de-a doua religii malefice a lumii, nu sunteți binevenit. Din aproape toate punctele de vedere legate de sex, contracepție, populație și reproducere pozițiile dumneavoastră sunt anti-liberale, inumane și imorale. Prin ocrotirea criminală a preoților violatori de copii din calea justiției ați pus bunăstarea Bisericii pe care o conduceți înaintea victimelor voastre. Mergeți înapoi la principatul inventat de dictatorul dumneavoastră Mussolini și nu vă mai întoarceți, a mai spus Richard Dawkins.

Alte critici s-au referit la contribuția publică la costul vizitei, estimată între 10 și 12 milioane de lire sterline.

Aceste declarații anti-papale au fost contra-balansate într-o oarecare măsură de un articol publicat în oficiosul Osservatore Romano, semnat de fostul premier Tony Blair, care după plecarea din funcție s-a convertit la catolicism.

Papa va oficia vineri o slujbă comună cu Arhiepiscopul de Canterbury, capul Bisericii Angliei, iar sâmbătă va ține o slujbă la Catedrala catolică Westminster.

Momentul culminant al vizitei va fi duminică, la Birmingham, când Papa Benedict al XVI-lea îl va beatifica – ultimul pas înaintea sanctificării – pe Cardinalul Newman, una dintre figurile emblematice ale catolicismului englez din secolul al XIX-lea.

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej