Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Wikipedia împlineşte zece ani

wikipedia-logo.jpg

Zece ani de Wikipedia

Wikipedia împlineşte sâmbătă, 15 ianuarie, zece ani de la lansarea pe piaţă. Această enciclopedie liberă, la care poate contribui oricine are planuri de extindere în India şi Brazilia, pentru a-şi atinge obiectivul de a avea un miliard de utilizatori.

În prezent, Wikipedia are - potrivit reprezentanţilor platformei - aproximativ 410 milioane de vizitatori unici în toată lumea, fiind al cincilea cel mai accesat site la nivel mondial.

Directorul executiv al companiei, Sue Gardner a declarat că enciclopedia online doreşte să-şi atingă obiectivele privind numărul de utilizatori în următorii cinci ani, fără să renunţe la statutul de organizaţie non-profit.

Directorul executiv al Wikipedia a mai spus că nu doreşte să obţină profit din accesările enciclopediei. "Nu vorbim despre asta niciodată şi nu ne gândim la aşa ceva", declară Gardner.

Pentru moment, Wikipedia se mulţumeşte cu un buget operaţional de 20 de milioane pe an, obţinut în mare parte din donaţii. Cel mai important obiectiv al enciclopediei online este în prezent atragerea de noi cititori.

Anul acesta, Wikipedia îşi va deschide un birou în India, sperând să atragă astfel cât mai mulţi utilizatori indieni, care să acceseze mai multe articole, atât în limba engleză, cât şi în diferitele dialecte indiene.

Printre cele 316 evenimente, din 104 ţări, care vor marca zece ani de la lansarea Wikipedia, 60 sunt programate în India.

"Principalul nostru scop strategic este extinderea pe piaţa din India şi pe alte pieţe în curs de dezvoltare. Un număr foarte mare de oameni începe să aibă acces la Internet, atât prin intermediul telefoanelor mobile, cât şi pe computer. Următoarea piaţă pe care o vizăm este probabil Brazilia", precizează Sue Gardner.

În ceea ce priveşte China, Wikipedia preferă să aştepte până va avea garanţii serioase că diferitele sale conţinuturi nu vor fi cenzurate. Reprezentanţii Wikipedia au votat împotriva plasării unor servere în China, deoarece Guvernul chinez a impus anumite limite în ceea ce priveşte materialele publicate.

"Am decis că nu vom colabora la propria noastră cenzură", spune Gardner.

Lansarea Wikipedia a fost nominalizată în 2009 printre cele zece momente care au marcat cel mai mult Internetul în ultimii zece ani, într-un clasament stabilit în cadrul Webby Awards.

Şi în Romania sunt organizate întâlniri sâmbătă, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea Wikipediei, la Arad, Bucureşti, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti şi Sibiu.