Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 ore pe iarba de la Wimbledon

Iubitorii sportului alb din Anglia sunt extaziaţi. Mii de spectatori s-au adunat la arena din complexul Wimbledon unde s-a jucat pe parcursul a trei zile partida dintre John Isner şi Nicolas Mahut, din turul întâi al celui de-al treilea Grand Slam al anului, meci care a bătut toate recordurile din tenis. Cea mai lungă din istorie, dar şi meciul cu cele mai multe ghemuri jucate, s-a încheiat, joi, cu victoria americanului după 11 ore şi 5 minute, scor 70-68 în setul decisiv.

Partida dintre John Isner şi Nicolas Mahutdin turul întâi al celui de-al treilea Grand Slam al anului, Wimbledon, a bătut toate recordurile din tenis. Cea mai lungă din istorie s-a încheiat cu victoria americanului după 11 ore şi 5 minute, scor 70-68 în setul decisiv.

Meciul a fost întrerupt, marţi, după patru seturi, din cauza întunericului şi a fost reluat miercuri, dar nici de data aceasta nu s-a finalizat. A fost oprit din nou, la scorul de 59-59 în decisiv, tot din cauza întunericului şi continuat joi. Marţi, cei doi au jucat două ore şi 54 de minute, miercuri şapte ore şi şase minute, iar joi o oră şi cinci minute.

Scorul meciului dintre francezul Mahut, 28 de ani, locul 148 ATP, şi Isner, 25 de ani, locul 19 ATP, a fost de 4-6, 6-3, 7-6 (7), 6-7 (3), 68-70. Şi setul încheiat cu 70-68 a devenit cel mai lung din istorie, atât ca număr de ghemuri, cât şi ca durată, opt ore şi 11 minute. Isner va juca în turul doi împotriva olandezului Thiemo De Bakker.

Mahut a mai disputat în turul doi al calificărilor un set maraton, câştigat cu 24-22, în faţa lui britanicului Alex Bogdanovici.

Isner a servit 112 de aşi, de asemenea un nou record, în timp ce francezul a servit 103. Precedentul record îi aparţinea croatului Ivo Karlovici, cu 78 de aşi.

Americanul a avut 10 de duble greşeli şi a comis 52 erori neforţate, iar Mahut 21, respectiv 39. Francezul a câştigat în total 502 puncte şi a fructificat o singură minge de break din trei, în timp ce Isner a câştigat 478 de puncte şi a fructificat două mingi de break din 14. Joi, americanul a câştigat meciul la prima minge de break avută.

Isner a trimis mingea din primul serviciu cu o viteză medie de 198 kilometri pe oră, iar Mahut cu 190 kilometri pe oră.

Precedentul cel mai lung meci a fost cel disputat la 25 februarie 2009, între Chris Eaton şi James Ward, partidă ce stabilea un component al echipei de Cupa Davis a Marii Britanii. Eaton a câştigat cu 6–3, 6–2, 6–7(3), 2–6, 21–19 în 6 ore şi 40 de minute. Partida nu a fost recunoscută de ATP, aşa că recordul oficial aparţinea întâlnirii de la Roland Garros, din 2004, dintre Fabrice Santoro şi Arnaud Clement. Santoro l-a învins cu scorul de 6–4, 6–3, 6–7(5), 3–6, 16–14, pe compatriotul său, în şase ore şi 33 de minute.

Meciul de simplu cu cele mai multe ghemuri disputate era până acum cel dintre americanii Pancho Gonzalez şi Charlie Pasarell, care a avut loc în 1969, tot la Wimbledon, înaintea de introducerea tie-break-ului (1973). Gonzales a câştigat după disputarea a 112 ghemuri, scor 22-24, 1-6, 16-14, 6-3, 11-9, în cinci ore şi 12 minute.

Francezul Nicolas Mahut, care a pierdut, joi, cea mai lungă partidă de tenis din istorie, a declarat că este dureros că a fost învins, însă este onorat de faptul că a disputat cel mai mare meci din toate timpurile, informează AFP.

"Este cu adevărat dureros, dar au fost trei zile incredibile. John a servit extraordinar, este un campion. Am jucat cel mai mare meci din toate timpurile în cel mai bun loc posibil. Este o onoare!", a spus Mahut.

La rândul său, Isner a afirmat că oboseala dispare când joci un asemenea meci: "Când joci un meci ca acesta, în faţa unei asemenea atmosfere nu te simţi cu adevărat obosit. Băiatul ăsta (n.r. - Mahut) este un luptător. Astăzi, cineva trebuia să piardă, dar este o onoare să împart această performanţă cu el".

Oficialii turneului de la Wimbledon au organizat o mică ceremonie pe terenul 18 unde a avut loc istoricul meci pentru cei doi jucători, dar şi pentru arbitrul de scaun.