Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Argentina - primul exportator mondial de tinere talente

maradona-cercei.jpg

Diego Armando Maradona

Ţara lui Maradona şi a lui Lionel Messi a devenit cel mai mare exportator din lume de jucători de fotbal, înaintea Braziliei. Acest exod îi nelinişteşte pe mulţi argentinieni. Este pentru prima dată când Argentina o depăşeşte pe eterna sa rivală Brazilia la acest capitol.

În 2009 şi în 2010, aproape 1800 de jucători argentineni au fost transferaţi la diverse cluburi din lume, cea mai mare parte europene. O cifră cu mult superioară Braziliei care a transferat numai 1400 de fotbalişti.

În realitate, transferul unui jucător aduce mai multe venituri cluburilor argentiniene şi braziliene decât vânzarea către televiziuni a drepturilor de transmisie a meciurilor, vânzarea de bilete şi comercializarea unor produse pentru fani.

În 2009, majoritatea cluburilor argentiniene erau în pragul falimentului. Atunci, preşedinta republicii, Cristina Kirchner, ia decizia naţionalizării drepturilor de retransmisie pentru a mări veniturile din publicitate şi a ajuta cluburile care nu mai pot plăti salariile jucătorilor. Astfel se explică de ce cluburile sunt în căutare de talente pentru a le vinde apoi în străinătate, iar cu banii obţinuţi să-şi plătească datoriile.

Argentina dispune de un sistem original de vânzare a jucătorilor. Spre deosebire de Brazilia, cluburile nu sunt singurii actori ai pieţei de fotbalişti: şcolile de fotbal sunt şi ele abilitate să vândă tinerii jucători fără a fi nevoite să treacă prin agenţi. În 5 ani, transferurile de fotbalişti argentinieni către cluburile europene au explodat, progresând cu 800%, iar vârsta jucătorilor transferaţi a scăzut de o manieră impresionantă la 15-16 ani. Mulţi jucători au acceptat oferte ale unor cluburi din Turcia, Rusia, Ucraina, din România şi din Grecia chiar dacă sunt conştienţi că aceste ţări nu reprezintă cea mai bună alegere pentru cariera lor.

Problema este că deja cluburile din campionatul argentinian fac din ce în ce mai des apel la jucători mai în vârstă pentru a compensa exodul tinerelor talente către campionate din străinătate. Pe termen mediu şi lung acest lucru va penaliza nivelul fotbalului argentinian şi în special naţionala alb-albastră care nu a mai obţinut vreun titlu de la Cupa Americii din 1993.