Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bosnia suspendată, România încă speră

fotbal-jucator-piciorul-minge-merge-stiri-liga-intai.jpg

Federaţia Bosniacă de Fotbal a fost suspendată de UEFA şi FIFA.

Federaţia Bosniacă de Fotbal a fost suspendată vineri, 1 aprilie, "până la noi ordine" de FIFA şi UEFA. Forul bosniac a fost penalizat astfel, pentru că nu a acceptat schimbarea statutului, aşa cum îi recomandaseră cele două instituţii. Asta nu înseamnă însă automat că Bosnia va fi exclusă din competiţiile internaţionale.

Federaţia de fotbal din Bosnia are un răgaz de câteva luni, pentru a-şi adapta statutul. "Echipele reprezentative şi echipele de club nu mai au voie să participe la competiţii internaţionale de la 1 aprilie 2011, până la rezolvarea problemei. De asemenea, de la 1 aprilie 2011, nici un oficial sau reprezentant al Federaţiei nu mai poate participa la meciuri sau evenimente internaţionale", arată un comunicat al FIFA şi UEFA.

Cele două foruri cer ca Federaţia Bosniacă de Fotbal să fie condusă de un singur preşedinte şi nu de trei (un sârb, un croat şi un musulman), cum se întâmplă în prezent.

Vestea suspendării a fost privită imediat cu mare atenţie la Bucureşti. Bosnia este în grupă cu România, în preliminariile Euro 2012 şi o posibilă eliminare a bosniacilor din Europa ar aduce România mai aproape de obiectivul calificării. Bosnia a învins cu doi la unu echipa lui Răzvan Lucescu.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu spune că suspendarea nu va influenţa în nici un fel situaţia din grupa D a preliminariilor Euro 2012. "Nu ştiu care va fi situaţia. Dacă până în iunie, când se reiau preliminariile ei îşi rezolvă problemele, vor fi acceptaţi în competiţie şi mie mi se pare normal. E puţin delicat, pentru că spui «se suspendă», dar ce sancţiune îi dai? E adevărat că mai sunt competiţiile de juniori, care în această perioadă sunt în desfăşurare. Nu au voie să participe la nici o competiţie, nici măcar jocuri amicale, dar în ceea ce ne priveşte pe noi, nu ne încălzeşte cu nimic, chiar dacă nu e fair-play ceea ce spun eu. Nu schimbă în nici un fel datele problemei, doar în iunie vom şti", declară Sandu pentru Mediafax.

De partea sa, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir crede că suspendarea Bosniei este "vrăjeală" şi că echipa României nu are motive de bucurie: "Haide, dom'le, asta e vrăjeală cu suspendarea Bosniei până la noi ordine. Cum adică suspendare până la noi ordine? Vă spun eu cum... adică până săptămâna viitoare, când bosniacii fac Adunare Generală şi schimbă statutul, cum vrea FIFA şi UEFA. Aşa că nu trebuie să ne bucurăm că ne cresc şansele în preliminariile Euro 2012. Şansele noastre de calificare sunt tot mici în momentul de faţă".

Fostul selecţioner, Victor Piţurcă afirmă că şansele naţionalei de calificare la Euro 2012 ar putea să crească. "Ne-au crescut şansele la calificare, e logic, pentru că am scăpat de un adversar valoros. Dar asta numai dacă suspendarea Bosniei va rămâne. Pentru că am înţeles că suspendarea este doar până la noi ordine", spune tehnicianul.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu declară că nu trebuie să ne "emoţionăm degeaba". "Să nu ne emoţionăm degeaba, pentru că sancţiunea împotriva Bosniei nu este definitivă. Peste câteva zile, FIFA şi UEFA îşi pot schimba decizia, aşa că nu are nici un rost să ne entuziasmăm", afirmă fostul jucător.