Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bradley Wiggins primul britanic câștigător al Turului ciclist al Franței în 2012

ciclism.jpg

Bradley Wiggins devine primul britanic câștigător al Turului ciclist al Franței

Ciclistul Bradley Wiggins a devenit primul britanic care câștigă Turul Franței în istoria de 109 ani a “Marii Bucle”. El a fost urmat în clasamentul general  la peste trei minute de compatriotul și coechipierul său Chris Froome și la peste șase minute de italianul Vicenzo Nibali.

 

Corespondetul RFI la Londra, Petru Clej

Ultima etapă, încheiată cu un circuit pe bulevardul Champs Elysees din Paris, a fost câștigată la sprint de Mark Cavendish, și el membru al echipei Sky alături de Wiggins și Froome.

Bradley Wiggins a dominat această ediție a Turului Franței cum puțini alți campioni au reușit în ultimii ani: clasat pe locul al doilea la prologul contra-cromometru de la Liege, el a preluat tricoul galben de lider în etapa a șaptea și nu l-a mai cedat până la final.

El a mai câștigat o etapă – penultima – contra-cronometru, iar în etapele de munte și-a controlat principalii rivali, pierzând foarte puține secunde, singurul care l-a distanțat fiind coechipierul său Chris Froome, în etapa a 7-a.

În vârstă de 32 de ani, născut în Belgia dintr-un tată australian și o mamă englezoaică, Wiggins a crescut la Londra și s-a afirmat mai întâi în ciclismul pe pistă, unde a câștigat trei titluri olimpice și șase de campion mondial, la probele de urmărire individuală și pe echipe.

Sosit relativ târziu în ciclismul de șosea, Wiggins nu a obținut rezultate notabile decât începând cu 2009 – locul 4 în Turul Franței, iar apoi locul 3 în Turul Spaniei 2011.

Anul acesta el a beneficiat de o echipă extrem de puternică și a putut să-și domine adversarii fără prea multe probleme.

Wiggins este cunoscut și ca un adversar al dopajului care a afectat grav ciclismul profesionist pe șosea  în ultimii 15 ani și de aceea asupra sa nu planează suspiciunea sau chiar discreditarea așa cum s-a întâmplat cu foști câștigători asi Turului Franței ca Bjarne Riis, Jan Ullrich, Marco Pantani, Lance Armstrong, Flloyd Landis sau Alberto Contador.

A fost o ediție de mare succes nu doar pentru Wiggins, dar și pentru echipa Sky, care a câștigat în total șase etape,dintre care trei în contul lui Mark Cavendish, câștigător pentru al patrulea an la rând pe “cel mai frumos bulevrad din lume” – Champs Elysees.

Ce rezervă viitorul? La anul este de așteptat ca rolurile să se inverseze, iar Bradley Wiggins să-l ajute pe Chris Froome, în vârstă de 27 de ani, britanic născut la Nairobi în Kenya și naturalizat acum câțiva ani, să câștige Marea Buclă.

Froome este un cățărător mai bun decât Wiggins dar anul acesta s-a sacrificat pentru victoria coechipierului său, superior în etapele contra-cronometru și pe ansamblu.

De remarcat apariția unor tineri extrem de talentați, americanul Teejay Van Garderen, clasat al cincilea și învingătorul în clasamentul celor mai buni cicliști de mai puțin de 26 de ani, cățărătorul francez Thibault Pinot, care are abia 22 de ani, clasat pe locul al 10-lea în clasamentul general și slovacul Peter Sagan, care tot la 22 de ani și tot la prima participare în Turul Franței, a câștigat trei etape și tricoul verde al celui mai bun sprinter.

Ediția viitoare a Turului Franței – a 100-a – se anunță de pe acum pasionantă.