Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ceartă pe drepturile de televizare a EURO 2012

Televiziunea publică şi Romtelecom continuă cearta pe drepturile de televizare a meciurilor de la CE de fotbal. După ce conducerea interimară a TVR a anunţat vineri că interzice Dolce Sport să mai transmită meciuri de la Euro, proprietarul acestui post, Romtelecom, a calificat acţiunile TVR drept abuzive. “TVR nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul Euro 2012”, se afirmă în comunicatul Romtelecom, în care compania îşi manifestă totuşi disponibilitatea de a renegocia contractul cu televiziunea publică.

Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că TVR a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro-2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

TVR şi-a motivat decizia de a interzice Dolce Sport să mai transmită partide de la CE invocând achitarea cu întarziere a unor facturi.

"Începând din acest moment, românii vor putea viziona toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia - Ucraina pe TVR. În cazul în care Dolce TV nu se va conforma acestei notificări trimise, ne rezervăm dreptul de a muta acest litigiu în justiţie. Personal, nu prea pot să înţeleg de ce fosta conducere executivă a televiziunii publice, inclusiv Departamentul de Sport, nu s-a folosit de încălcarea de către Dolce TV a acestor clauze contractuale, pentru că în situaţia în care ar fi descoperit acest paragraf pe care l-am invocat, acesta ar fi putut duce la rezilierea contractului şi românii ar fi putut să vadă de la bun început toate meciurile Campionatului European de Fotbal din Ucraina şi Polonia, transmise doar de Televiziunea publică", a precizat Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR.

La rândul său, Romtelecom a afirmat că vina este a televiziunii publice, care ar fi emis o factură greşită.

"Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus", spune Romtelecom.

În ceea ce priveşte a doua sumă menţionată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, "aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR", afirmă Romtelecom.

Diferendul dintre cele două televiziuni s-a materializat deja: vineri, meciul dintre Ucraina şi Franţa, care ar fi trebuit să fie difuzat, de la ora 19.00, la Dolce Sport, a fost difuzat pe TVR 1.