Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Contador - toreadorul câştigă Turul Franţei 2009

Triumf spaniol în Turul Franţei. Ciclistul Alberto Contador a câştigat trofeul pentru a doua oară în carieră. El i-a devansat pe luxemburghezul Andy Schleck şi pe coechipierul său de la echipa Astana, legendarul Lance Armstrong. Cea mai bună echipă din Turul Franţei a fost desemnată Astana, iar cel mai bun tânăr, Andy Schleck.

Triumf spaniol în Turul Franţei. Ciclistul Alberto Contador a câştigat trofeul pentru a doua oară în carieră. El i-a devansat pe luxemburghezul Andy Schleck şi pe coechipierul său de la echipa Astana, legendarul Lance Armstrong.

Cea mai bună echipă din Turul Franţei a fost desemnată Astana, iar cel mai bun tânăr, Andy Schleck.

La vârsta de 26 de ani, spaniolul Alberto Contador a câştigat pentru a doua oară celebra competiţie ciclistă. În cele trei săptămâni cât a durat cursa, el a dat dovadă de calităţi deosebite, atât fizice, cât şi morale.

Trebuie spus că ciclistul spaniol a fost supus unor presiuni extrem de puternice, de natură morală, în urma conflictului prezumtiv cu concurentul său direct, din aceeaşi echipă, Lance Armstrong, care a câştigat deja de şapte ori Turul Franţei. Ciclistul american, care căuta să obţină a opta victorie a fost nevoit până la urmă să recunoască superioritatea lui Alberto Contador.

Pe de altă parte, campionul spaniol se simţea izolat în sânul propriei sale echipe, care se pare că l-ar fi vrut ca lider pe Armstrong. Astana este o echipă sponsorizată de mai multe societăţi de stat din Kazahstan.

În orice caz, presa franceză a luat încă de la început partea lui Contador, faţă de care n-a mai prididit cu laudele, ridicându-i în slăvi calităţile sportive şi forţa mentală. Nu putem să nu vedem în această luare de poziţie şi o lipsă evidentă de simpatie faţă de Lance Armstrong, pe care mass-media din Franţa l-au acuzat de mai multe ori că se dopează sau în orice caz au întreţinut bănuieli în legătură cu presupusul său consum de substanţe ilicite.

Când este vorba despre Alberto Contador, ziarele şi posturile de radio şi de televiziune nu uită să amintească faptul că acesta provine dintr-o familie săracă, părinţii săi având patru copii. Unul dintre ei are paralizie cerebrală. Azi în vârstă de 21 de ani, el are capacităţile intelectuale ale unui copil de cinci ani.

Cu cinci ani în urmă, pe când participa la Turul Asturiei, Alberto Contador s-a prăbuşit în plină cursă. Diagnosticul : început de ruptură de anevrism. După trei săptămâni de comă, el este operat de edem cerebral, o operaţie extrem de delicată. Intervenţia chirurgicală a reuşit cum nu se poate mai bine şi pacientul a scăpat fără sechele cerebrale.

În perioada în care era internat în spital, Alberto Contador a avut suficient timp să citească o carte scrisă de un alt ciclist vindecat ca prin miracol, Lance Armstrong, operat de doua ori de cancer, ceea ce nu l-a împiedicat să ajungă un mare campion.

Întrebat dacă faptul că a îmbrăcat tricoul galben de lider al Turului Franţei este cea mai importantă victorie din viaţa sa, Alberto Contador a răspuns că ziua cea mai fericită a fost pentru el cea în care a putut să reia competiţia, după operaţia pe creier.