Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială de Rugby 2011, la final: Franţa - Noua Zeelandă

marc-lievremont-antrenorul-echipei-frantei-foto-reuters.jpg

Marc Lièvremont, antrenorul echipei Franţei. Foto: Reuters

24 de ani după finala Franţa - Noua Zeelandă a Cupei Mondiale de Rugby din 1987, cele două echipe se regăsesc din nou duminică pe peluza stadionului Eden Park din Auckland. Acum aproape un sfert de secol, All Blacks câştigaseră lejer cu 29-9. Care sunt însă pronosticurile pentru finala actualei Cupe Mondiale, sunt oare All Blacks invincibili?

Vasile Damian:

Ultima Cupă Mondială câştigată de All Blacks datează de acum 24 de ani, de când au învins în finală tot la ei acasă adversarii lor de azi, adică francezii. Între cele două intervale, echipa căpitanului Ricky McCaw n-a câştigat nimic - la Cupa Mondială. Răspunsul este nu, spun optimiştii, iar cocoşii galici ar trebui să profite în finala de duminică. Pentru asta, francezii trebuie să ofere un meci perfect, lucru greu de realizat, cel puţin dacă privim prestaţiile lor de până acum.

Tricolorii francezi - mai bine zis albaştri - au arătat puţine calităţi şi au obţinut calificarea la mustaţă, cum se spune... În cel mai bun caz, pe nemeritate, afirmă cei mai mulţi. Ca să viseze o clipă că ar putea ridica în braţe trofeul William – Webb - Ellis, adică Cupa Mondială de Rugby, elevii lui Marc Lièvremont vor trebui să facă cu totul alt joc decât cel de până acum. Antrenorul naţionalei a ales să alinieze duminică pe Eden Park aceeaşi echipă folosită şi în ultimele două meciuri de la această Cupă Mondială.

În total, de pe foaia meciului, o majoritate de francezi - mai exact 17 - a bătut cel puţin o dată în viaţa sa echipa Noii Zeelande. Un motiv de încurajare, deci. Criticaţi, ridiculizaţi pentru calificarea nemeritată - spune presa anglosaxonă - echipa Franţei s-a sudat tocmai în jurul acestei idei de "singuri contra toţi".

În cazul în care Franţa ar învinge Noua Zeelandă, performanţa ar fi mai mare decât cea din 1998, când fotbaliştii cocoşului galic învinseseră Brazilia în finala Cupei Mondiale de Fotbal, dar la Paris, nu pe stadionul Maracana.

1987

Jocul de rugby a evoluat enorm de atunci şi până azi, componenţa loturilor - la fel. În 1987, stafful echipei Franţei număra cinci oameni cu totul, azi e de 16 persoane. Regulile au evoluat, au devenit mai complexe. Un eseu valora atunci 4 puncte, azi e de 5 puncte.

Banii sunt o altă dimensiune care a modificat acest sport. Acum un sfert de secol, rugby-ul era încă un sport amator. Un jucător din linia a doua, Alain Lorieux de exemplu, membru al naţionalei franceze şi jucător într-un club de divizia a doua, era de meserie director de camping şi nu avea salariu de jucător. Sponsor nu avea, iar prima pe care o lua la Cupa Mondială se ridica la 1400 de euro, cât câştigă un institutor experimentat. Astăzi, omologul lui Lorieux e jucător profesionist, trăieşte din asta şi încă bine. Câstigă 320.000 de euro pe an, plus primele de joc, are cel puţin doi sponsori şi participarea la Cupa Mondială îi mai aduce cel putin 150.000 de euro.

 
Vasile Damian, despre finala Cupei Mondiale de Rugby de duminică