Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la rugby. Meciul Georgia - România, "un duel la nivel înalt"

meciul-romania-scotia.jpg

Meciul România - Scoţia din Cupa Mondială

Joi dimineaţă, de la ora 9:30, ora României, se deruleaza la Palmerston meciul de rugby Georgia - România din cadrul grupei B a Cupei Mondiale. Daca unii observatori nu vad nicio miză în această întâlnire, presa franceză e de părere că, dimpotrivă, lupta va fi aprigă pe teren. Vasile Damian a rezumat comentariile franceze.

L'Equipe, principalul cotidian sportiv din Franţa, evocă un "meci pentru onoare". Cu tot atâtea partide pierdute câte au disputat, România şi Georgia abordează confruntarea cu un singur obiectiv: acela de a marca un prim punct victorios în această Cupă Mondială. Dacă stejarii sunt deja descalificaţi din competiţie, matematic vorbind, Georgia mai are şanse să treacă în sferturi, dar ipoteza ţine mai degrabă de science-fiction. Georgia trebuie într-adevăr să bată la scor mare atât România cât şi Argentina duminică, sperând totodată ca Scoţia să nu ia niciun punct în faţa Angliei.

Să revenim aşadar la scenarii mai plauzibile şi să evocăm acest meci Georgia - România descris de ziarul La Croix drept "un duel la nivel înalt". Georgienii vor căuta să-şi confirme supremaţia în estul Europei, în timp ce românii sunt în căutarea unui prestigiu pierdut de mult. Fiecare dintre cele două echipe a debarcat în Noua-Zeelandă cu un singur ţel, pe cât de unic pe atât de imperativ, acela de a-şi învinge duşmanul din est. "Ambiţii comune, dar destine contrare", mai scrie La Croix.

România caută să se repună pe picioare, două decenii după căderea sistemului comunist care le mai permitea stejarilor să se afirme peste hotare. Tradiţionala întâlnire anuală Franţa-România nu mai există însă din 1997, iar colegii lui Tincu se chinuie să supravieţuiască în campionatul european al naţiunilor. Competiţie în cadrul căreia România a fost învinsă de mai multe ori de Georgia, dar şi de Rusia.

Situaţia financiară a rugby-ului românesc explică în mare parte aceste prestaţii mediocre. Bugetul FRR este scheletic, doar un milion şi jumătate de euro. International Rugby Board, instanţa rugby-ului mondial, mai pune şi ea două milioane şi jumătate. Vistieria rămâne totuşi subţire, mai ales ca să poţi organiza de exemplu meciuri cu echipe mai puternice, singurul mod de a-ţi ridica propriul nivel de joc.

Georgia este într-o dinamică inversă. Tinerii "lupi", cum sunt porecliţi jucătorii naţionalei, zboară din succes în succes, mai ales în campionatul european al naţiunilor, ale cărui ultime două ediţii le-au câştigat fără drept de apel. Naţionala este intens sprijinită de guvernul local georgian, preşedintele Mihail Saakaşvili e un fervent suporter al lupilor, iar premierul ţării, Nicolaz Gilauri, este prezent chiar în tribunele stadionului pe care se joaca meciul cu România.

Numai anul trecut, Tbilisi a investit 7 milioane de euro în noua academie de rugby destinată să-i formeze pe lupii de mâine. Nimic de a face deci cu rivalii lor de pe gazonul de la Palmerston. De altfel, în meciul cu România, pronosticurile dau Georgia învingătoare, o echipă care i-a învins pe stejari de patru ori în ultimele cinci întâlniri. Chiar dacă pe tabloul general al duelurilor, România conduce cu 8 la 6 echipa din Caucaz.

Vasile Damian, în aşteptarea meciului de rugby din Cupa Mondială România-Georgia