Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Déjà vu nefericit pentru Federer

Cel mai valoros tenisman al tuturor timpurilor, elveţianul Roger Federer, a retrăit, sâmbătă, pe arena centrală de la US Open, coşmarul de anul trecut din aceeaşi competiţie, unde a triumfat de 5 ori până în prezent. În 2010, Federer a avut două mingi de meci în penultimul act al turneului, însă a părăsit terenul de joc învins de Novak Djokovic. Istoria s-a repetat şi în 2011, în faţa aceluiaşi fenomenal tenisman sârb.

Roger Federer a jucat la potenţial maxim în primele două seturi ale semifinalei cu Djkovic de pe arena Arthur Ash, impunându-se destul de uşor: 7-6, 6-4. Elveţianul a fost însă de nerecunoscut în următoarele două manşe, pierdute cu 3-6, 2-6 în faţa unui Djokovic care a alergat după fiecare minge şi care şi-a ridicat nivelul de joc pe măsură ce timpul s-a scurs.

Lucrurile au părut să revină la normal pentru Roger în setul decisiv, când, susţinut frenetic din tribune, a făcut break la 4-3 şi a servit pentru meci la 5-3. 40-15 şi elveţianul avea două mingi de meci, după aproape 4 ore de joc. Un retur perfect al lui Djokovic i-a amintit parcă lui Federer de scenariul de anul trecut, când sârbul s-a impus în setul decisiv după ce a anulat două şanse de meci.

 

 

A fost momentul cheie al partidei, când Novak a ridicat publicul în picioare şi a jucat la potenţial maxim câteva mingi, în timp ce luciditatea l-a părăsit definitiv pe Federer. Djokovic a anulat şi cea de-a doua minge de meci, după care căderea elveţianului a fost ireversibilă. Break, urmat de un game câştigat uşor pe propriul serviciu, şi încă un break pe serviciul adversarului. 7-5 pentru Novak Djokovic în setul decisiv, iar Roger Federer se află în primul an de când a intrat în circuitul profesionist în care nu câştigă niciun turneu de Grand Slam.

"Este cea mai mare victorie a mea din acest an şi una din cele mai mari ale carierei mele", a declarat la final Novak Djokovici, după incredibila sa revenire în meciul cu Federer.

Sportivul sârb îl va întâlni, luni, în finală, pe câştigătorul semifinalei dintre britanicul Andy Murray, cap de serie numărul 4, şi spaniolul Rafael Nadal, al doilea favorit.