Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EURO 2012: Când fotbalul e "faultat" de politică

Evenimentul fotbalistic al anului, Campionatul European din Polonia şi Ucraina, începe vineri, 8 iunie. Un turneu final învăluit în scandal. Miza nu este însă una sportivă, ci mai degrabă politică.

O dispută politică stă la baza controversei din jurul Euro 2012. Modul în care a fost tratat fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko i-a făcut pe unii oficiali europeni să se gândească de două ori înainte să decidă dacă se urcă sau nu în avionul spre Kiev.

Ministrul francez al Sportului spunea recent că nici un membru al Guvernului nu va fi prezent la meciurile din Ucraina. Ministrul precizează că e vorba de "o poziţie adoptată din cauza îngrijorărilor legate de respectarea valorilor europene şi în mod special în lumina situaţiei Iuliei Timoşenko".

Simbolul "revoluţiei portocalii" din fostul stat sovietic a fost condamnat la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere. Timoşenko s-a plâns că a fost maltratată după gratii şi că nu a primit tratamentul necesar pentru hernia de disc de care suferă.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a spus şi el că nu va participa la nici o partidă din Ucraina. "Iubesc fotbalul, dar ce se întâmplă în Ucraina este o problemă", afirma recent Hollande, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Naţionala Franţei urmează să joace cele trei meciuri din faza grupelor Euro 2012 cu Anglia, Suedia şi Ucraina, pe stadioane din statul ex-sovietic, care găzduieşte turneul final alături de Polonia.

Nici germanii nu par împăcaţi cu situaţia fostului premier ucrainean. Cancelarul Angela Merkel a ameninţat că va boicota prima jumătate a turneului din fostul stat sovietic.

Ameninţări cu boicotarea Euro 2012 au mai venit şi din partea Austriei. De asemenea, unii oficiali europeni, între care Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy au cochetat iniţial cu ideea unui boicot, după care au dat de înţeles că s-ar fi răzgândit.

De partea sa, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, rival de moarte al Iuliei Timoşenko afirma în luna mai că ţara sa împărtăşeşte îngrijorările internaţionale, dar refuză să se lase umilită.