Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EURO 2012: Germania-Grecia, meciul orgoliilor politice...

euro-2012-germania-grecia-meciul-orgoliilor-politice.jpg

Germania-Grecia, vineri seară, în sferturile EURO 2012

Meci de fotbal cu iz politic vineri seară la Campionatul European din Polonia şi Ucraina: Grecia joacă împotriva Germaniei, în sferturile de finală ale competiţiei. Întâlnirea este mai mult decât un simplu meci de fotbal.

Meciul dintre Germania şi Grecia depăşeşte cu mult graniţele sportului. Orgoliile grecilor sunt atât de mari, încât o eventuală şi improbabilă victorie în faţa puternicei maşinării nemţeşti de fotbal ar fi privită ca o adevărată răzbunare. O răzbunare a grecilor obosiţi să mai primească lecţii de economie de la germani...

"Aduceţi-ne-o pe Merkel!", scria presa de la Atena, după calificarea naţionalei în sferturile Campionatului European de fotbal. Iar Merkel va veni de una singură. Cancelarul german a anunţat deja că va fi în tribune la meciul cu Grecia. Angela Merkel îşi doreşte un meci interesant şi plin de fair-play, spunea recent un oficial german. Fair-play de care grecii se plâng că nu prea au avut parte în plan politic şi economic.

Există însă şi observatori care spun că partida de vineri se dă de fapt între Grecia şi "sponsorul" ei, Germania. În realitate, să remarcăm faptul că spre deosebire de economia dezlânată şi haotică a statului elen, naţionala de fotbal a Greciei este mult mai ordonată, bine organizată şi cu siguranţă, mult mai motivată.