Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EURO 2012: Jucătorii care au schimbat istoria Europenelor

Michel Platini, Lothar Matthaus sau Edwin Van Der Sar... istoria campionatelor europene de fotbal se confundă cu nume de legendă, care au marcat acest sport de-a lungul timpului. Ce recorduri s-au înregistrat la Campionatul European în ultimele decenii?

Vedeta incontestabilă a campionatelor europene de fotbal a fost Michel Platini. Francezul lui Juventus Torino a reuşit să marcheze nouă goluri la euro '84, fiind cel mai prolific jucător la un singur turneu final. Actualul şef al UEFA este de altfel golgheterul competiţiei, din toate timpurile.

Şi dacă vorbim de Michel Platini, vorbim de echipa Franţei. "Cocoşul galic" a reuşit 14 goluri la Campionatul European din '84, un record pentru o naţională la o astfel de competiţie. Şi tot Franţa este singura echipă care a învins în toate meciurile de la un turneu final.

Din Franţa mergem în Germania, care a câştigat trei titluri europene. Nemţii au mai jucat alte trei finale în istoria Campionatului European. De altfel, Germania este echipa cu cele mai multe prezenţe la un turneu final, zece.

La nivel de jucători, însă, cele mai multe meciuri la campionatele europene le-au bifat un olandez şi un francez. Portarul de legendă al Olandei, Edwin Van Der Saar şi jucătorul francez Lilian Thuram au acumulat câte 16 prezenţe.

Totuşi, cele mai multe turnee finale, patru mai exact, le-a prins Lothar Matthaus. Jucătorul emblematic al naţionalei Germaniei a debutat devreme, la ediţia din 1980, când avea 19 ani. Ultimul campionat la care a luat parte a fost cel din 2000, la vârsta de 39 de ani. El a ratat din cauza accidentărilor turneele din '92 şi '96.

Cel mai tânăr fotbalist care a jucat vreodată la EURO a fost un alt nume de legendă, de această dată al echipei Belgiei: Enzo Scifo a debutat la vârsta de 18 ani.

În fine, cel mai rapid marcator din istoria campionatelor europene de fotbal este un rus. Dmitri Kirichenko a avut nevoie de numai 68 de secunde pentru a marca împotriva Greciei, la turneul din 2004.