
Sport
FIFA: alegeri sub semnul corupţiei
fifa-alegeri-semnul-coruptie.jpg

"FIFA se dă în spectacol"! "FIFA e în flăcări"! Titlurile presei de specialitate nu lasă niciun dubiu. Instanţa fotbalului mondial trece printr-o furtună fără precedent din care are puţine şanse să iasă neşifonată.
Bănuielile de corupţie, acuzaţiile de mită, anchetele interne, totul tinde să demonstreze că această criză mocnea de prea multă vreme. Probitatea preşedintelui în exerciţiu, elveţianul Joseph, zis Sepp Blatter, este pusă la îndoială dar respectivul se eschivează, întrebându-se retoric:
“O criză? Ce criză? Nu avem decât câteva dificultăţi pe care o să le rezolvăm în intern. Deciziile pe care le-am luat în legătură cu Cupa Mondială 2022 au respectat aceleaşi reguli precum cele care au dus la desemnarea Cupei din 2018 şi FIFA nu a avut nicio problemă”, afirmă senin Sepp Blatter.
Acuzaţii grave de corupţie la adresa FIFA
Acuzaţiile rămân însă grave. Un mail făcut public zilele trecute a scos la iveală faptul că emiratul Qatar ar fi cumpărat dreptul de a organiza Cupa în 2022. Presupusul "cumpărător" nu-i altul decât responsabilul FIFA pentru Asia, între timp suspendat pentru o anchetă internă.
Fireşte, e vorba de un om de afaceri din Qatar care în plus vroia să fie contracandidatul lui Blatter la preşedinţia instanţei de fotbal. O altă informaţie jenantă pentru actuala conducere şi anume atribuirea unei donaţii de un milion de dolari confederaţiei de fotbal din America de nord şi centrală a fost şi ea dezminţită de Sepp Blatter.
Dacă rumorile şi acuzaţiile nu-l clatină pe şeful instanţei, cu atât mai puţin respectivul se va lăsa impresionat de apelul la amânarea alegerii viitorului preşedinte. Lansat de englezi, acest apel e "marcat" politic, vine din partea unei ţări care a fost lăsată deoparte de la organizarea Cupei în 2018 în favoarea Rusiei.
De altfel primele dezvăluiri despre posibile tranzacţii ilicite la nivelul voturilor pentru aceste atribuiri au apărut în presa britanică. Federaţia engleză nu este însă destul de puternică să atragă foarte mulţi nemulţumiţi de sistemul Blatter. La fel, boicotul unor state asiatice supărate de înlăturarea candidatului din Qatar nu riscă nici el să pună mari probleme realegerii singurului candidat încă în cursă, adică Sepp Blatter.
Cum alege FIFA preşedintele?
Teoretic, fiecare din cele 208 federaţii naţionale care compun organizaţia dispune de un vot. Anul acesta doar 205 vor lua parte la scrutin, noul regulament eliminând trei mici federaţii care n-au fost destul de prezente în competiţiile organizate sub egida FIFA. Pentru a fi ales din primul tur, e nevoie de două treimi din sufragii.
La turul doi e necesară doar majoritatea simplă. Cum însă Sepp Blatter este singurul candidat, el e asigurat că va fi reales. Interesul votului este de a vedea dacă numărul adversarilor săi a crescut sau nu. În statutul FIFA - ca şi în cel al UEFA - se prevede ca în cazul în care există un singur candidat, acesta poate fi ales şi doar prin aplauze.
Aşa a fost de altfel reales Blatter acum 4 ani, aşa a fost reales recent Michel Platini în fruntea UEFA. Se pare că şi la acest congres FIFA, procedura prin aplauze va fi privilegiată. Într-un lung comentariu, principalul cotidian sportiv din Franţa, L'Equipe, observa că "oricum s-ar derula acest scrutin, oricâte promisiuni de transparenţă sau coduri etice vor apărea în programul lui Blatter, nimic nu va mai putea înlătura suspiciunea care planează asupra unei instituţii pe care mulţi o consideră deja prea puternică pentru a fi complet onestă".