Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fotbalul umbreşte vizita reginei în Irlanda

fotbalul-umbreste-vizita-reginei-irlanda.jpg

Finala Ligii Europa va avea loc miercuri, 18 mai, la Dublin.

Duel lusitan în finala Ligii Europa la fotbal: FC Porto şi Sporting Braga luptă miercuri seară la Dublin, în ultimul act al competiţiei. Meciul se joacă pe "Aviva Stadium", arenă cu o capacitate de peste 50 de mii de locuri. Partida coincide cu vizita reginei Elisabeta a II-a în Irlanda.

Este poate prima oară când vizita unui suveran într-o ţară e umbrită de un meci de fotbal. Oraşul Dublin este înţesat de poliţişti, soldaţi şi forţe speciale britanice, în total peste zece mii de oameni.

Potrivit presei irlandeze, 40 de mii de suporteri portughezi sunt aşteptaţi miercuri la Dublin, pentru finala Ligii Europa între FC Porto şi Sporting Braga. Asta presupune o presiune în plus pe asigurarea securităţii reginei.

Finala de anul acesta se joacă între două echipe aflate în oraşe despărţite de numai 47 de kilometri. Teoretic, FC Porto are prima şansă. Echipa a mai câştigat Liga Europa în 2002-2003, când competiţia încă se numea Cupa UEFA. În plus, formaţia la care joacă şi fundaşul român Cristian Săpunaru a triumfat de două ori în Liga Campionilor, în 1987 şi 2004.

De partea ei, Sporting Braga se poate lăuda numai cu două performanţe, ce-i drept destul de modeste: Cupa UEFA Intertoto în 2008 şi Cupa Portugaliei în 1966. Meciul de miercuri poate fi asemănat aşadar unei confruntări între David şi Goliat.

Finala Ligii Europa dintre FC Porto şi Sporting Braga începe la ora 21.45 şi va fi transmisă de Pro TV.