Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa a câştigat Turneul celor Şase Naţiuni la rugby

Echipa de rugby a Franţei a învins sâmbătă seară cu 12 la 10 selecţionata Angliei şi a câştigat astfel Turneul celor Şase Naţiuni. Meciul disputat la Paris a adus şi cel de-al 9-lea Mare Slam din istoria naţionalei din hexagon, francezii terminând neînvinşi competiţia. Încoronarea franceză căpăta astfel o savoare şi mai mare: în o sută de ani de turneu al celor 5 şi apoi 6 naţiuni, Franţa a cucerit de 9 ori marele Slam.

Echipa de rugby a Franţei a învins sâmbătă seară cu 12 la 10 selecţionata Angliei în cadrul ultimei etape a turneului celor 6 naţiuni. Meciul disputat la Paris a adus şi cel de-al 9-lea Mare Slam din istoria naţionalei din hexagon, francezii terminând neînvinşi competiţia.

Disputa se anunţa aprigă şi intensă, dar nu şi indecisă până în ultima clipă. Sub o ploaie torenţială, selecţionata cocoşului galic a luptat eroic în faţa unei echipe a trandafirului hotărâtă să nu se lase umilită în arena pariziană. Publicul răspunsese în masă acestui afiş magnific: peste 80 de mii de spectatori au venit pe Stade de France să asiste la încrâncenare.

Primul sfert de oră al meciului a demonstrat care este obiectivul englezilor. Ei au marcat încă din minutul 5 primul şi singurul eseu al partidei. Debordaţi, busculaţi, surprinşi de niste adeversari rapizi şi violenţi, cocoşii galici au stiut să se repună în joc şi să preia comandamentul operaţiunilor pentru a-şi duce la bun sfârsit campania. Determinarea lor, dropul şi cele 3 penalităţi transformate, au permis Franţei să ia un avantaj minim.

Intrarea lui Jonny Wlikinson cu un sfert de oră înainte de fluierul final şi penalitatea pe care avea s-o transforme deîndată au reamintit publicului francez coşmaruri din trecut. Într-o atmosferă surescitată şi pe un stadion în care Marseieza răsuna cum rar s-a mai auzit, Franţa a reuşit în cele din urmă să-şi menţină avansul minim şi să învingă cu 12 la 10 un adersar redutabil.

Încoronarea franceză căpăta astfel o savoare şi mai mare: în o sută de ani de turneu al celor 5 şi apoi 6 naţiuni, Franţa a cucerit de 9 ori marele Slam.