Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gest neobişnuit al unui fotbalist din Spania

gest-neobisnuit-al-unui-fotbalist-spania.jpg

Un jucător din Spania renunţă la fotbal, din cauza banilor... prea mulţi.

Un jucător din Spania a renunţat la fotbal, "dezgustat" de sumele astronomice care se vehiculează în acest sport. Fundaşul spaniol Javi Poves de la Sporting Gijon e dezamăgit că jocul cu balonul rotund a trecut mult dincolo de spiritul sportiv.

Că fotbalul înseamnă bani, asta o ştiam demult… Dar când un jucător îşi aruncă la gunoi contractul cu echipa sa, invocând tocmai luxul din acest sport, asta e o noutate ce merită consemnată.

Fundaşul Javi Poves de la Sporting Gijon, din prima divizie spaniolă se arată de-a dreptul "dezgustat" de sumele fabuloase care se vehiculează în lumea fotbalistică, unde nu contează decât banul, după cum remarcă el însuşi.

Jucătorul de 24 de ani descrie acest sport în culori deloc măgulitoare: "Pe măsură ce cunoşti fotbalul, cu atât îţi dai mai bine seama că totul înseamnă bani, totul e putred, după care-ţi pierzi un pic iluziile", spune fotbalistul citat de cotidianul El Pais.

Realitatea nu poate decât să confirme spusele sale. E suficient să privim spre numele mari din fotbalul european, ca să constatăm că sumele puse în joc depăşesc orice imaginaţie.

 

Transferuri record în fotbal: Kaka şi Ronaldo

 

Să luăm de exemplu achiziţiile clubului Real Madrid din 2009. După revenirea preşedintelui Florentino Perez, cel cu numele căruia se poate asocia perioada "galactică" a echipei spaniole, transferurile record au curs unul după altul.

Mai întâi a fost brazilianul Kaka, pentru care madrilenii au plătit clubului AC Milan nici mai mult nici mai puţin de 68 de milioane de euro.

Ulterior, a venit altă bombă: portughezul Cristiano Ronaldo a plecat de la Manchester United tot la Real Madrid, pentru uluitoarea sumă de 93 de milioane de euro.

 

Michel Platini, intrigat de sumele astronomice din fotbal

 

De altfel, aceste achiziţii care par să fi deraiat "puţin" i-au lăsat mască până şi pe şefii de la UEFA. Francezul Michel Platini afirma acum doi ani că aceste transferuri "mirobolante" îi ridică un semn de întrebare. El introducea în discuţie la acea vreme noţiunea puţin contradictorie de "fair-play financiar".

De partea sa, ministrul britanic al Sportului s-a declarat şi el îngrijorat şi a spus că nu e de acord cu vânzarea unor jucători pe "sume astronomice". De ce? Ei bine, pentru că astfel "un mic grup de cluburi bogate devin şi mai bogate", lucru care "dăunează echilibrului fotbalului", în opinia sa.

Sumele astronomice din fotbal continuă să şocheze şi în 2011. Cel mai bine plătit fotbalist al lumii, argentinianul Barcelonei, Lionel Messi câştigă anual nici mai mult nici mai puţin de 31 de milioane de euro. Adică un salariu de zece milioane, la care se adaugă veniturile din contracte publicitare.

 

Antrenori plătiţi regeşte

 

Nici antrenorii nu o duc mai rău. Arogantul şi totuşi simpaticul Jose Mourinho, care apropo e tot de la Real Madrid câştigă 13 milioane şi jumătate de euro pe an.

Ei bine, revenind la jucătorul nostru de la Sporting Gijon, Javi Poves a cerut înainte de a-şi părăsi echipa ca salariul lui să nu fie vărsat în contul său, tocmai pentru a nu alimenta speculaţiile.

În plus, fotbalistul a refuzat o maşină pusă la dispoziţia clubului de către unul dintre sponsori.

Auto-definindu-se drept "anti-sistem", fundaşul refuză totuşi să se identifice cu aşa-numita mişcare a indignaţilor din Spania.

 
Cosmin Ruscior, despre jucătorul din Spania care a renunţat la fotbal