Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lance Armstrong pierde toate titlurile din Turul Franţei

lance-armstrong-pierde-toate-titlurile-turul-frantei.jpg

Lance Armstrong, aici la Turul Franţei, în 2002 (Foto: AFP/Olivier Morin)

Ciclistul american Lance Armstrong va pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi va fi radiat pe viaţă din ciclismul profesionist. Anunţul a venit de la Agenţia Americană Antidoping, citată de AFP.

Lance Armstrong va fi deposedat de toate rezultatele înregistrate începând cu 1 august 1998. "Este o zi tristă pentru noi toţi care iubim sportul şi pe sportivi", declară directorul general al Agenţiei Americane Antidoping, Travis Tygart.

Ciclistul, care oricum s-a retras din activitate declarase anterior că renunţă la lupta judiciară cu agenţia care îl acuză de dopaj în perioada 1999-2005. Lance Armstrong îşi susţine în continuare nevinovăţia.

"Astăzi întorc pagina. Nu mă voi mai ocupa mult timp de această chestiune, în circumstanţele date. Mă voi consacra muncii pe care am început-o înainte de a câştiga Turul Franţei: să-i ajut pe oamenii şi familiile afectate de cancer", scrie Armstrong pe contul său de Twitter.

Tribunalul federal din Austin (Texas) i-a respins luni recursul formulat împotriva agenţiei, ceea ce permitea acesteia să-şi continue ancheta cu privire la sportivul în vârstă de 40 de ani.

Lance Armstrong s-a declarat obosit de această bătălie şi de stresul care apasă asupra vieţii sale personale şi profesionale: "Vine un moment în viaţa fiecăruia, când trebuie să spună «este de ajuns!». Pentru mine acest moment a venit. Povara pe care această situaţie o reprezintă pentru familia mea, pentru munca mea, pentru fundaţia mea m-a adus unde sunt astăzi, să terminăm cu prostiile astea!".

Agenţia antidoping l-a acuzat pe Lance Armstrong că a folosit substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sangvine, începând din 1986.

Lance Armstrong a câştigat fiecare ediţie a Turului Franţei între 1999 şi 2005, data primei sale retrageri din activitate. El a revenit în competiţii în 2009, iar în debutul anului 2011 s-a retras din nou.