Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Messi câştigă Balonul de Aur 2010

messi.jpg

Lionel Messi, Balonul de aur 2009/2010. Reuters

Atacantul argentinian Lionel Messi a obţinut Balonul de Aur 2010 decernat de FIFA în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Zurich. Balonul de Aur se acordă celui mai bun jucător de fotbal al anului iar argentinianul şi-l adjudecă a doua oară consecutiv. El i-a învins surprinzător pe coechipierii săi de la Barcelona, Xavi Hernandez şi Andres Iniesta. Cei doi spanioli erau consideraţi spanioli din postura de campioni mondiali.

În vârstă de 23 de ani, atacantul argentinian era cotat cu şanse mici să câştige trofeul după o evoluţie considerată modestă la Campionatul Mondial, când nu a reuşit să înscrie iar Argentina a fost eliminată în sferturi după un umilitor 0-4 în faţa Germaniei. El a câştigat în 2010 titlul şi Supercupa Spaniei cu FC Barcelona.

Messi a obţinut 22,65 la sută din voturi, Iniesta, 7,36% şi Xavi, 16,48%. Argentinianul este primul jucător care câştigă de două ori consecutiv trofeul din 1988 -1989 încoace. Atunci olandezul Marco van Basten bifa dubla.

Messi a primit premiul de la antrenorul Barcelonei, Josep Guardiola şi a declarat că nu se aştepta să câştige.  "Este extraordinar să fiu alături de Xavi şi Iniesta, este o onoare şi o seară specială. Mulţumesc coechipierilor mei, fără ei nu aş fi ajuns aici. Dedic acest trofeu celor dragi mie, fanilor catalani şi celor argentinieni".

Ediţia de anul acesta a Balonului de Aur a adus cu ea mai multe noutăţi.

Decernat pentru prima oară în 1956 de France Football, trofeul a fost acordat  anul acesta împreună cu FIFA.

Dacă până acum juriul era format doar din jurnalişti, anul acesta câştigătorul  a fost ales de 154 de jurnalişti şi de selecţionerii şi căpitanii celor 208 de asociaţii naţionale afiliate FIFA.

Rezultatul: a fost ales talentul şi nu palmaresul ceea ce e destul de surprinzător într-un an în care s-a derulat Campionatul Mondial. În anii precedenţi, câştigătorii erau aleşi din rândul echipei care deţinea trofeul: în 1998 francezul Zidane, în 2002 brazilianul Ronaldo şi în 2006 italianul Cannavaro.

Balonul de Aur 2010 pentru antrenori l-a primit tehnicianul Jose Mourinho.

În prezent la Real Madrid,  Mourinho a câştigat în sezonul trecut tripla cu Internazionale Milano: campionatul, cupa şi Liga Campionilor.