Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oţelul, campioana fără vedete sau maşini de lux

munteanu-dorinel.jpg

Dorinel Munteanu obţine primul său titlu de campion ca antrenor.

Fericire fără margini la Galaţi, după ce Oţelul a câştigat primul titlu din istoria sa. Zeci de mii de suporteri au ieşit duminică seară în stradă, pentru a însoţi autocarul în care se aflau jucătorii. Dar cine este Oţelul? O echipă mică, fără vedete şi fără maşini de lux.

O echipă fără vedete, fără un buget răsunător şi fără un CV impresionant. Oţelul Galaţi este practic o echipă de necunoscuţi, care beneficiază însă de talentul de jucător de şah de care a dat dovadă în acest sezon antrenorul Dorinel Munteanu.

Jucătorii Oţelului nu au nici maşini de lux, nici prime fabuloase la fiecare meci şi nici nu apar pe prima pagină a publicaţiilor de scandal.

Oţelul Galaţi a câştigat primul titlu din istoria sa, de altfel primul şi din istoria Moldovei.

Fondată în 1964, echipa din Galaţi nu se poate lăuda cu prea multe succese. Poate singura ei performanţă de răsunet din cupele europene datează din 1988, când oţelarii au învins pe Juventus Torino cu unu la zero în Cupa UEFA. Nici măcar rezultatul de zero la cinci din retur nu a reuşit să şteargă amintirea acestei victorii. Oţelul a participat de alte patru ori în Cupa UEFA, în anii '90 şi 2000. În campionat, cea mai mare performanţă a echipei datează din anii 1988, 1997 şi 1998, adică locul patru.

Gălăţenii au obţinut titlul după victoria cu FC Timişoara din penultima etapă a Ligii I, scor doi la unu.

Oţelul aşteaptă acum decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care ar putea hotărî rejucarea meciului cu Pandurii Târgu Jiu, câştigat de gălăţeni la masa verde. Chiar şi aşa, însă, Oţelul este 99% campioană.

Pentru al patrulea sezon consecutiv, echipele din Bucureşti nu au reuşit să câştige campionatul intern de fotbal. Precedentele titluri au fost obţinute de CFR Cluj în 2008 şi 2010 şi Unirea Urziceni în 2009.