Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perla handbalului masculin românesc riscă să dispară

handbal.jpg

UCM Reşiţa, în pragul desfiinţării.

Situaţie disperată la vice-campioana României la handbal masculin : UCM Reşiţa, triplă câştigătoare a Cupei Challenge se va desfiinţa. Informaţia vine de la antrenorul grupării, care spune că a fost anunţat în acest sens de către preşedintele clubului.

Antrenorul Gligore Czari precizează că vice-campioana României la handbal masculin s-a desfiinţat.

"Din păcate, vestea proastă de care ne temeam cu toţii am aflat-o acum, după şedinţa conducerii : de astăzi, echipa UCM Reşiţa se desfiinţează. Speram cu toţii să nu fie adevătrat, dar preşedintele Adrian Chebuţiu a venit şi ne-a dat vestea. El ne anunţase dinaintea începerii campionatului că atunci când nu va mai putea susţine echipa ne va spune în faţă. Asta s-a şi întâmplat astăzi. Bănuiesc că s-au purtat discuţii şi cu autorităţe locale pentru preluarea echipei, dar se pare că nu s-a ajuns la o înţelegere, dacă am fost anunţaţi de desfiinţare", explică antrenorul.

Situaţia este cu atât mai dureroasă, cu cât UCM Reşiţa este una dintre cele mai bune echipe ale Europei la ora actuală. "Suntem calificaţi în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, vor urma amenzi şi doi ani de suspendare pentru neparticiparea în continuare la competiţie, dar se pare că sunt amănunte asumate. Mi-am dorit enorm să câştigăm campionatul şi chiar acum când am ajuns lideri ne-am oprit. Obiectivele se puteau atinge în continuare, dar nu mai există susţinere financiară. Este un şoc pentru mine şi pentru jucători", mai spune Gligore Czari.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu declară pentru Mediafax că nu a primit încă nici o hârtie oficială : "Nu am primit încă o hârtie oficială de retragere a echipei din Liga Naţională. Am tot auzit şi noi tot felul, dar oficial nu am primit încă nimic. Federaţia va face eforturi să salveze echipa de la desfiinţare. În afară de amendă şi suspendarea pe doi ani, România va mai pierde şi o echipă anul viitor din cupele europene, plus pata morală. Deci, sigur că facem eforturi să salvăm participarea în Cupa Cupelor".

Zece jucători de bază au părăsit UCM Reşiţa de la începutul lunii, în special din cauza restanţelor salariale pe ultimele luni.

UCM Reşiţa are un CV deloc de neglijat : este vice-campioana României, a câştigat Cupa României anul trecut şi a obţinut trei trofee Challenge Cup.

Reşiţenii s-au calificat în noul sezon european în sferturile de finală ale Cupei Cupelor.